Ватиканський кардинал про генетично модифіковані продукти
  • Пон, 21/10/2013 - 16:00

Католицька Церква підтримує використання біотехнологій, щоб нагодувати бідних, але при цьому необхідно гарантувати, що на продукті буде міститися інформація про те, що він генетично модифікований, щоб дати людям свободу вибору їжі, заявив кардинал Пітер Тарксон, голова Папської ради " Iustitia et Pax ". Єрарх нещодавно взяв участь у симпозіумі, який супроводжував вручення "Всесвітньої продовольчої премії " (World Food Prize) у Де-Мойн, в американському штаті Айова.

За словами кардинала, люди мають право вносити зміни в природу, навіть на генетичному рівні, при виробництві продуктів харчування. Цитуючи Івана Павла II, він зазначив, що зміна клімату вплинула на виробництво продовольства в бідних країнах і "наукові досягнення повинні використовуватися для більш високої продуктивності сільського господарства".

Говорячи про те, чому біотехнології викликають так багато "невдоволення, недовіри, скепсису і опозиції ", голова Папської ради висловив думку, що в дискусіях на цю тему повинні брати участь всі зацікавлені сторони. Він запропонував, щоб цей діалог керувався "моральними параметрами". "Деякі говорять, що наукові дослідження є етично нейтральними, а гарною чи поганою є їх реалізація. Але немає ніякої людської діяльності, яка була б етично нейтральною", - підкреслив мимохідь африканський кардинал.

Він закликав до обережності і превентивного використання розумних запобіжних заходів, щоб уникнути ризику для здоров'я людини і навколишнього середовища. Така обережність необхідна для "розширення загального блага". Також необхідно забезпечити громадськість транспарентністю в галузі біотехнологій, що вимагає прийняття найвищих стандартів зв'язку між споживачами і виробниками, доступністю повної інформації про продукт. Фактом є те, що "кожна людина має право реального вибору" продукту, який споживає. "Тим, що робить нас по-справжньому людьми, є наша можливість вибору", - зазначив кардинал Тарксон.

Присудження "Всесвітньої продовольчої премії " людям, які мають досягнення у поліпшенні якості, кількості та доступності продуктів харчування у світі, ініціював Норман Борлоуг, агроном, який народився в штаті Айова, лауреат Нобелівської премії миру 1970 р. Він вивів у Мексиці сорти пшениці, які стійкі до хворіб і мають дуже високу врожайність. Це призвело до так званої "зеленої революції" у багатьох країнах третього світу, через яку були врятовані від голоду більше мільярда людей.

Треба зазначити, що кардинал Тарксон зустрівся також з групою супротивників генетично модифікованих продуктів зі штату Айова.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va