Ватиканський кардинал пропонує повернутися до служіння св. Меси "ad orientem"
  • Чтв, 07/07/2016 - 13:27

Префект Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств запросив до дискусії навколо повернення до служіння св. Меси "ad orientem", тобто лицем на схід, а не до вірних.

"Дуже важливо, щоб ми повернулися якомога швидше до спільної орієнтації, священиків і вірних, разом в одному напрямку - на схід чи, принаймні, до апсиди (вівтарна частина, яка орієнтована на схід) - до Господа, Який приходить", сказав кардинал Робер Сара, якого цитує "Catholic Herald ", на літургійній конференції в Лондоні.

Пропозицію вже назвали найзначнішою літургійною заявою після документу Бенедикта XVI "Summorum Pontificum" з 2007 року, який дозволив більш широкий ужиток "Тридентскої меси".

Доброю датою для введення змін, де це можливо, керівник ватиканської дикастерії назвав Першу неділя Адвенту. Цей крок буде "добрим для Церкви, і також для нашого народу", - переконаний кардинал Сара.

У своєму виступі єрарх зіслався на прохання Франциска, який доручив йому розглянути шляхи "реформи реформи" Другого Ватиканського Собору в сфері літургії. Деякі з реформ, які відбулися після Собору, були проведені під впливом духу часу і вийшли за межі літургійної конституції "Sacrosanctum Concilium", хоча Соборні Отці говорили «не про революцію, а про еволюцію", зауважив кардинал.

Напрямок "ad orientem" має в літургії своє значення. Католицькі храми від давніх часів будувалися орієнтованими на схід, звідки сходить сонце. Це було пов'язано з пам'яттю про повернення Ісуса в останній день. Символом Христа, який приносить світло і життя, в християнській традиції було саме сонце.