Ватиканський представник в ООН про захист місць культу
  • Втр, 18/06/2019 - 16:26

Немає свободи думки без захисту місць відправлення культу. На цьому наголосив представник Святої Столиці в ООН архиєпископ Бернардіто Ауза.

Захист місць відправлення культу та інших релігійних об’єктів є виразом пошани до свободи віросповідання, – підкреслив архиєпископ Бернардіто Ауза, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН у Нью-Йорку, наголошуючи, що відповідний план дій ООН був би ще одним кроком у правильному напрямку. Він сказав, що незважаючи на прийняті законодавства стосовно релігійної свободи, зростає кількість серйозних актів нетерпимості, дискримінації та переслідувань, аж до замахів на життя віруючих різних віровизнань. Архиєпископ Ауза нагадав про недавні напади на віруючих, зібраних на молитві, що мали місце в синагозі в Піттсбурзі (США), в двох мечетях у Новій Зеландії, в трьох храмах на Шрі-Ланці і в кількох храмах у Буркіна-Фасо.

Право на релігійну свободу

Звертаючись до теми релігійної свободи ватиканський дипломат пригадав 18 статтю Загальної Декларації Прав Людини, яка чітко вказує, що кожна людина має право на свободу думки, совісті та релігії. Цей закон також передбачає можливість зміни релігії або віри, а також свободу її особистого чи спільного виявлення.

Свобода релігії та свобода думки

Постійний Спостерігач Святої Столиці зазначив, що дії ООН, спрямовані на захист місць культу та інших релігійних об'єктів є прямим наслідком захисту свободи думки, совісті та релігії. Він нагадав, що в «Декларації про людське братерство задля всесвітнього миру та спільного співжиття», яку Папа Франциск підписав 4 лютого ц.р., в Абу-Дабі, мовиться, що захист культових споруд: храмів, церков і мечетей є обов'язком, що його гарантують релігії, людські цінності, права й міжнародні угоди. Будь-яка спроба нападати на місця проведення релігійного культу чи знищення їх шляхом терактів, вибухів або актів вандалізму є відхиленням того, що навчають релігії та серйозним порушенням міжнародного права.

План дій, спрямованих на захист і збереження місць культу ґрунтується на фундаментальному праві на релігійну свободу та можливості сповідувати свою віру в мирі й безпеці. Недостатньо тільки засуджувати тероризм у всіх його формах, необхідно гостро протистояти нападам на місця культу та ідеологіям, які виправдовують такі дії, – наголосив архиєпископ Бернардіто Ауза, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку.