Важкі питання. Чи є душа у шеститижневого плода?
  • Втр, 18/03/2014 - 22:06

ПИТАННЯ: У мене стався викидень на 6-му тижні вагітності. Чи можна сказати, що в цієї дитини була душа? І якщо так, то що з нею відбувається після смерті?

ВІДПОВІДЬ: Звичайно, ця дитина має душу, навіть більше – саме душа наділяє життям її тіло. Людина отримує душу, початок життя, у момент зачаття, безпосередньо від Бога.

В енцикліці «Mater et Magistra» 1961 року Папа Іван XXIII стверджував: «Людське життя священне; з моменту його появи воно має на увазі творче діяння Бога. Порушуючи закони життя, людина ображає Його Божественну Велич, руйнує себе і все людство, і таким чином ослаблює спільноту, членом якої є» (181).
Людське життя з'являється з моменту зачаття, при проникненні сперматозоїда в яйцеклітину.

Ваша дитина, що прожила так недовго, мала таку ж гідність, таку ж цінність, яку має будь-яка інша людина. «Любов Бога, – говорив Папа Бенедикт XVI, – не проводить відмінностей між зародком, що перебуває в материнському лоні, і вже народженою дитиною, або молодою, зрілою і літньою людиною. Бог не робить відмінностей, оскільки в кожному з них Він бачить відбиток власного образу і подоби (Бут. 1,26). Бог не робить відмінностей, тому що Він вбачає у всіх відображення образу Свого Єдинородного Сина, в Якому «він нас вибрав перед заснуванням світу,…. щоб ми стали його синами через Ісуса Христа, за рішенням своєї доброї волі, на хвалу слави своєї благодаті» (Еф. 1,4-6).

Після смерті безсмертна і невинна душа Вашої дитини споглядає Бога.

За матеріалами: ru.radiovaticana.va