Важкі питання. Чи може називатися "сином Божим" людина, що відмовляється від Хрещення?
  • Суб, 12/01/2013 - 00:00

 ПИТАННЯ: Якщо доросла людина не бажає приймати Хрещення, але живе згідно вчення Ісуса Христа, чи може вона називатися «сином Божим» в християнському сенсі?

ВІДПОВІДЬ: Дітьми Божими стають по благодаті. Благодать - це надприродна реальність, яка робить нас співучасниками життя Єдинородного Сина Отця. Благодать робить нас «синами Божими».

Без благодаті не можна бути в повному розумінні дітьми Божими. А благодать зазвичай дається саме через Хрещення.

Але Господь знає безліч інших шляхів, за допомогою яких можна отримати благодать. І якщо Водне Хрещення - це звичайний шлях сповнення благодаттю, то інші шляхи богослови називають «надзвичайними». Бог супроводжує життя кожної людини, щоб у кожну мить ми могли долучитися до Його святого і Божественного життя.

Але в нашому питанні мова йде про інше: про людину, яка не бажає приймати Хрещення. В даному випадку  потрібно провести відмінність: якщо людина не хоче хреститися, тому що вона ще не прийшла до віри і не пізнала Ісуса, істинного Бога та істинну людину, то на ній немає жодної провини. Вона діє щиро, хоча і перебуває в омані. Якщо ж ця людина знає Ісуса, істинного Бога та істинну людину, то вона не може відкидати Хрещення, яке дає особливу благодать, котра орієнтує на Бога.

Не можна забувати, що Хрещення необхідне для спасіння. Ісус сказав: «Істинно, істинно кажу тобі: Коли хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже» (Ів. 3,5).

Тому той, хто свідомо відкидає Хрещення, не може спастися. Якщо ж людина відмовляється від Хрещення неусвідомлено, живучи при цьому згідно своєї совісті, то можна стверджувати, що в даному випадку Бог дарує їй благодать шляхами, які знає тільки Він. В даному випадку можна говорити навіть про «Водохрестя в намірі», хоча і неусвідомлене.

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.