Важкі питання. Чи можна приймати Причастя щодня?
  • Чтв, 12/01/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Чи можна приймати Святе Причастя кожен день? Адже потрібно причащатися завжди з чистою совістю, а таких випадків, напевно, не може бути.

ВІДПОВІДЬ: Щоденне Причастя - це одне з найвищих благ, до якого може прагнути християнин.

Коли Господь в молитві «Отче наш» вчить нас просити хліба насущного, то Він має на увазі саме цей Хліб, яким є Він Сам. Це Хліб, що зійшов з Небес. Незважаючи на деякі течії і спотворення, Церква завжди рекомендувала часте, навіть щоденне причащання.

У Середні віки Св. Тома Аквінський стверджував: «Євхаристія - це духовна їжа, і так само, як ми щодня харчуємося тілесної їжею, похвально харчуватися кожен день і цим Таїнством».

В енцикліці Mediator Dei Папа Пій XII пише: «вирощувати в душах, ввірених вашому піклуванню, ревне і ненаситне бажання приймати Ісуса Христа. Нехай ваше вчителювання заповнить вівтарі дітьми та молоддю, які жертвують Божественному Спасителю свою чистоту і свій ентузіазм. Нехай до нього приступають подружжя, щоб, сповнившись священною їжею, завдяки їй могли виховувати ввірене їм потомство в мудрості і любові Ісуса Христа. Нехай приступають і робітники для прийняття ефективної і бездоганної їжі, освіжаючої їх сили ... Нарешті, зберіть всіх людей усіх станів і «переконайте прийти» (Лк 14,23), бо це є хліб життя, якого потребують всі».

Повчання «Eucharisticum mysterium» Священної Конгрегації обрядів (1967) говорить: «Очевидно, що Пресвята Євхаристія, яка приймається регулярно або щодня, зміцнює єдність з Христом, рясніше насичує духовне життя, сильніше озброює душу чеснотою і дає тому, хто причащається, більш надійну запоруку вічного блаженства. Тому настоятелі парафій, сповідники і проповідники покликані часто і ревно наставляйте християнський народ вдаватися до настільки благочестивого і рятівного жесту» (37).

У свою чергу, Іван Павло II в посланні Dominicae Cenae стверджував: «Не слід забувати, що Євхаристія, трапеза Хліба Господнього, - це безперервне запрошення, про що свідчить літургійний заклик священнослужителя «Ecce Agnus Dei! Beati qui ad cenam Agni vocati sunt», - а також зауваження з євангельської притчі про запрошених на весілля. Будемо ж пам'ятати, що в цій притчі багато хто відмовляється від запрошення, виправдовуючись різними обставинами» (11).

Як вірно зауважує автор питання, ми повинні причащатися з чистою совістю, але кожен день ми порушуємо цю умову. Однак совість можна зробити чистою різними способами. Якщо у нас на душі повсякденні гріхи, то достатньо акту покаяння, який вимовляється на початку Євхаристійного богослужіння.

Якщо ж ми усвідомлюємо, що у нас на душі тяжкий гріх, то потрібно приступити до Таїнства Покаяння. Святий Дух говорить устами апостола Павла: «Тому хто буде їсти хліб або пити чашу Господню недостойно, буде винний за тіло і кров Господню. 28. Хай, отже, кожний випробує себе самого і тоді їсть цей хліб і п'є цю чашу. 29. Бо той, хто їсть і п'є, не розрізняючи Господнього тіла, суд собі їсть і п'є. 30 Ось чому у вас багато недужих та хворих, а чимало й умирають.». (1 Кор. 11, 27-30).

На жаль, в наш час багато приступають до Святого Причастя, не здійснивши ретельно іспиту совісті і не висповідавшись. У даному випадку мова йде про знецінення (якщо не сказати: осквернення) Таїнства Євхаристії.

 

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.

реклама: прогноз погоди по Україні і світі на кожен день. Геомагнітна ситуація. Детальний прогноз погоди на Гісметео. (погода в Харькове)