Важкі питання. Чи можна виконати припис недільної Служби Божої в інший день?
  • Втр, 06/02/2018 - 09:21

ПИТАННЯ: Чи можна приходити на Службу Божу не в неділю, а в понеділок, якщо я працюю і в суботу, і в неділю цілий день?

ВІДПОВІДЬ: Неділя для християн - це день, який відрізняється від всіх інших днів тижня. У цей день ми звершуємо пам'ять Воскресіння Господа Ісуса Христа. «Звершувати пам'ять» - живу пам'ять, що набагато більше, ніж просто спогад, - означає, що в цей день відбувається те ж, що сталося в той самий день Воскресіння. В той день Ісус зустрів Магдалину, благовісницю серед апостолів; Він зустрів благочестивих жінок і дарував їм мир і радість; Він зустрів учнів з Еммаусу, вселив у них мужність, пояснив їм Писання, передав їм те, що змусило горіти їх серця; нарешті, Він зустрів апостолів в Єрусалимській світлиці, давши їм Свого Духа.

Участь в Євхаристії - це основний момент, центр усього тижня віруючого. Але свято і недільний день не зводиться тільки до участі в Святій Літургії. Весь цей день повинен бути виразом радості, солідарності, братської любові.

Неділя - це день, коли Церква робиться видимою, коли вона збирається і виявляє світу свою єдність. Перші християни збиралися саме в неділю, про що свідчать новозавітні тексти. Причому це були не збори час від часу, а обов'язковий звичай, що став традицією.

Але повернемося до автора нашого питання, - якому доводиться працювати і в суботу, і в неділю. Коли відвідування Святої Літургії неможливе з поважних причин ні в суботу ввечері, ні в неділю, необхідно викласти цю проблему настоятелю своєї парафії. Настоятель може звільнити парафіянина від участі в недільній Службі Божій.

«Недільна Євхаристія, - читаємо в Катехизмі Католицької Церкви (2181-III), - це основа і твердження всього християнського життя у вірі. Тому вірні зобов'язані брати участь в Євхаристії в дні запропонованих свят, якщо вони не звільнені від цього зобов'язання по серйозній причини (наприклад, хвороба або догляд за немовлям) або якщо їх священик зняв з них зобов'язання. Ті, хто свідомо не виконують цього зобов'язання, здійснюють тяжкий гріх».

Відвідування Літургії по понеділках - звичайно, добра справа, але це не є виконанням заповіді шанувати День Господній.