Важкі питання. Чи можна звільнити священика від дотримання таємниці сповіді?
  • Пон, 23/05/2016 - 17:43

ПИТАННЯ: Чи може той, хто кається, звільнити сповідника від збереження таємниці сповіді і в яких випадках?

ВІДПОВІДЬ:  Таємниця сповіді означає не просто «зберігати секрет», щоб не порушувати конфіденційності, як це відбувається в разі лікарської або адвокатської таємниці.

Таємниця сповіді має інші причини і відноситься до надприродної сфери. Вона залишається непорушною навіть в тому випадку, якщо той, хто кається, дозволить сповідникові відкрити те, що йому було сказано під час Таїнства.

Причина таємниці сповіді полягає, по-перше, в тому, що сповідник обізнаний про гріхи не як людина, а як Бог. Якщо його запитають про зміст висповіданих гріхів, він повинен відповісти, що нічого про це не знає. У той час як будь-які інші відомості він отримує як людина, тут він виступає в якості служителя Бога, більше того, діє in persona Christi, ототожнюючись з Христом Богом.

Таємниця сповіді пояснюється самою природою Таїнства Примирення і тому відноситься до Божественного, а не людського порядку. Якою б не була загроза, навіть якщо сам Папа Римський пригрозить священику відлученням, якщо він не відкриє сказаного на сповіді, - сповідник повинен зберігати мовчання.

Таємниця сповіді має священний характер. Мовчання сповідника - це священний знак поведінки Самого Бога, Якому він служить. І так само, як Бог забуває про гріхи, в яких кається людина, про них повинен забути священик. Таємничий сенс сповіді полягає в тому, що Бог «покриває» гріхи людини. Ці гріхи відтепер покриті таємницею.

Є і ще одна причина, з якої таємниця сповіді не може бути порушена: в цьому випадку Таїнство Примирення втратило б для віруючих привабливість, і вони не змогли б безперешкодно сповідувати свої гріхи, - адже це можливо тільки якщо ти впевнений в тому, що зміст сказаного залишиться таємницею.

Таким чином, сповідник не може порушити таємницю сповіді навіть якщо той, хто кається, сам дозволить йому або навіть попросить.