Важкі питання. Чи обов'язково молитися вголос?
  • Втр, 13/03/2018 - 14:55

ПИТАННЯ: Чи обов'язково молитися вголос, в тому числі на Літургії?

ВІДПОВІДЬ: З приводу усної молитви Катехизм Католицької Церкви стверджує: «Усна молитва є невід'ємною приналежністю християнського життя. Ісус вчить апостолів, яких приваблювала мовчазна молитва їх Вчителя, усній молитві: "Отче наш". Він молився не лише богослужбовими молитвами синагоги; Євангелія показують нам, як Він підносить голос для того, щоб висловити Свою особисту молитву, від радісного благословення, зверненого до Отця, до скорботи в Гетсиманії» (2701).

Святий Тома Аквінський говорив про потрійну користь усної молитви:

«По-перше, це спонукання до внутрішнього благочестя, коли думка людини, яка молиться підноситься до Бога. Це відбувається тому, що людський розум за допомогою зовнішніх знаків, слів або жестів спрямовується до пізнання і до почуттів. Святий Августин навчає, що "ми можемо спонукати самих себе до плекання святого бажання словом і іншими знаками". Ось чому в особистій молитві ми повинні використовувати слово і знаки - в тій мірі, в якій вони допомагають запалити внутрішні почуття. Якщо ж дух від них відволікається або вони йому заважають, тоді їх необхідно залишити ...

По-друге, - пише далі святий Тома Аквінський, - до молитви можна додати слово для того, щоб виконати наш обов'язок - а саме зробити так, щоб людина служила Господу за допомогою всього, що вона отримала від Бога, тобто не тільки духом, але й тілом (...). По-третє, слово до молитви можна додати для того, щоб душа взяла гору над тілом, охопленим почуттями».

Особисті молитви не обов'язково промовляти вголос, - їх можна вимовляти в серці, і це відноситься як до молитов сформульованих, так і до спонтанної молитві, що виходить із серця, для якої часто неможливо навіть знайти підходящі слова.

Що стосується спільної молитви і тим більше Літургії, то сама участь в них має на увазі проголошення вголос.