Важкі питання. Чи є гріхом не перехреститися перед вживанням їжі?
  • Втр, 05/06/2012 - 00:00

 ПИТАННЯ:  Чи є гріхом не перехреститися перед вживанням їжі?

 

ВІДПОВІДЬ:  Перехреститися перед їжею - не є приписом Церкви, але добра справа. Це - один із проявів подяки Богові, нагадування про те, що ми все робимо на славу Божу. «Чи їсте, п'єте, або коли інше що робите, все робіть на славу Божу», - писав святий Павло у Посланні до Коринтян.

Святий Бенедикт мав звичай завжди благословляти їжу і напої. Одного разу він зробив це, як завжди, благословивши склянку води, і несподівано ця склянка розбилася, а весь вміст вилився. Виявилося, що у воду додали отруту, щоб його вбити.

Святий Тома Аквінський писав, що знак хреста - це знак перемоги Христа над демонами.

Отже, відповідаючи на Ваше запитання: не перехреститися перед вживанням їжі - не гріх. Але якщо ми робимо це, то ми поступаємо добре.

Сама обстановка може підказати нам, робити знак хреста чи ні. Іноді це може, на жаль, стати причиною богохульства, коли ми перебуваємо в колі людей, негативно налаштованих до віри. В інших же випадках цей знак може стати повчальним для інших.
 

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.