Важкі питання. Чому євангелист так ретельно описав кількість спійманих в сіті риб - 153?
  • Втр, 12/09/2017 - 15:39

ПИТАННЯ: Чому євангелист так ретельно описав кількість спійманих в сіті риб - 153? Що може це означати?

ВІДПОВІДЬ: Це питання виникало у віруючих всіх епох: чому євангелист Іван так піклується про точну кількість спійманих риб? Відповісти на нього намагався ще святий Ієронім, вдаючись до зоологічних пояснень. Хоча різні стародавні автори вказували різні цифри, він посилався на 153 види риб, перерахованих в трактатах із зоології тієї епохи. Таким чином, вказівка цього числа мала символізувати сукупність людства, якому покликані звіщати Христа «ловці людей», тобто учні Христові.

Святий Августин вдавався до більш вишуканого, математичного тлумачення: 153 - це трикутне число, в основі якого лежить 17, тобто 10 плюс 7, два символічних біблійних числа, що позначають безліч і всю сукупність. Іншими словами, 153 символізує повноту Церкви. Після цієї інтерпретації Блаженного Августина це число тлумачили приблизно в тому ж символічному ключі: наприклад, 100 - це язичники, 50-євреї, а 3 - Пресвята Трійця (тлумачення святого Кирила Александрійського); або 153 - це сума числового значення букв, що становлять єврейське слово «Церква любові» (так припускав наш сучасник екзегет Хайнц Крузе); Джон Емертон пояснював це число на основі уривка з Книги пророка Єзекіїля (47,10): «На берегах його стоятимуть рибалки; від Енгеді до Енеглаїму будуть розіп'яті неводи; риба в ньому буде така сама, як риба у великім морі, і буде її дуже багато.». Емертон виявив, що в сумі числові значення цих двох географічних назв якраз складають 153.

Серед незліченних тлумачень були і найфантастичніші. Так, середньовічний автор Руперт з Дойц ділив 153 наступним чином: 100 - це заміжні жінки, 50 - вдови і 3 - діви.

Кардинал Джанфранко Равазі, Президент Папської ради з культури, розділяє переконання тих, хто в цьому числі бачить просто бажання євангеліста показати, що його свідчення є прямим, конкретним, що він бачив все на власні очі. Це тлумачення підкреслює історичність Євангелія Ісуса Христа. Зрозуміло, не можна заперечувати, що події, які стосуються Господа, несуть в собі глибокий трансцендентний вимір, що виходить за рамки безпосереднього значення. Проте євангельське послання засноване на історичній події, яка була вивірена і засвідчена очевидцями. Так само євангелист Іван поступив і в описі крові і води, що витекли з боку розп'ятого Христа (Ів 19,35), а також описуючи пелени і плат, залишені в гробниці воскреслим Христом (20,7). Число 153, безсумнівно, символізує і рясні плоди місії, здійснюваної учнями, «ловцями людей».