Важкі питання. Чому важко потрапити відразу в Рай?
  • Пон, 09/04/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Чому так важко потрапити відразу в Рай?"

 

ВІДПОВІДЬ: Згідно з вченням Церкви, спасається і потрапляє в Рай той, хто знаходиться в стані Божественної благодаті. Однак це не означає, що в Рай потрапляють негайно: шлях до нього лежить через Чистилище.

 

Чистилище - це не покарання, а милість. Як свідчить Катехизм Католицької Церкви, «ті, хто помирає в благодаті і мирі Божому, але не є зовсім очищеними, хоча їм і забезпечене вічне спасіння, після смерті зазнають очищення, щоб знайти святість, необхідну для вступу в радість небесну».

 

Церковне Передання, посилаючись на деякі тексти Писання, говорить про очищення вогнем: «Тому кажу вам: Усякий гріх, усяка хула проститься людям; але хула на Духа не проститься. І коли хтось каже слово проти Сина Чоловічого, йому проститься. Коли ж хтось скаже проти Святого Духа, йому не проститься ні в цьому світі, ні на тому» (Від Матея 12,31-32)

 

Виходячи з цього судження, ми можемо зрозуміти, що деякі гріхи можуть бути відпущені в цьому віці, а деякі - в прийдешньому. Апостол Павло говорить, що «кожного справа виявиться, бо день покаже, тому що у вогні відкривається, і вогонь діло кожного випробує, яке воно є. У кого справа, яку він будував, встоїть, той отримає нагороду. А у кого згорить, той матиме шкоду, та сам він спасеться, але так, ніби з вогню».

 

Хоча догма про Чистилище була прийнята Католицькою Церквою тільки в XV столітті, і на Заході, і на Сході Церква завжди вірила, що душі тих, що покаялися не до кінця або померли в недосконалості, після смерті повинні пройти очищення, і тому їх підтримують заупокійними молитвами.

За матеріалами: Радіо Ватикана

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.