Важкі питання: прощення образ
  • Пон, 21/01/2019 - 18:22

Чи варто прощати людині, яка образила, а прощення не просила? Чи буде в цьому випадку прощення гріхом?

Прощення ніколи, в жодному випадку не може бути гріхом. Прощаючи кривдника, християнин покликаний пам'ятати, що Господь на Хресті не вимагав, щоб люди попросили у Нього прощення, але Він попередив їх каяття: «Отче, прости їм, бо не відають, що творять». Ми отримуємо прощення Господа за допомогою Таїнства Примирення, щиро розкаявшись в своїх гріхах, але це каяття Господь також випереджає, оскільки воно не є лише плодом людського зусилля, але перш за все викликано Божою благодаттю. Бог пробуджує в нас жаль за гріхи.

Безумовно, прощення не скасовує вимог справедливості і виправлення скоєного зла. Бог простив людство, яке згрішило, не миттєво: Він дарував прощення за допомогою відкупительної жертви Ісуса Христа.

Святий Іван Павло II, прощаючи чоловіка, який вчинив замах на його життя, не клопотав про його звільнення з в'язниці. Прощення відновлює істину і моральний порядок в серці того, хто помилився.

Таким чином, ми покликані прощати також тих, хто не просить вибачення. Христос простив, не чекаючи каяття, і тим самим пробудив каяття.

«Моліться за тих, що кривдять і переслідують вас», - закликає Господь.

Згадаймо слова Папи Франциска під час молитви «Ангел Господній» на наступний день після Різдва, коли Церква згадувала первомученика Степана. Степан першим після Божественного вчителя прийняв мучеництво, простивши своїх гонителів. «Ми покликані вчитися у Степана прощати, прощати завжди. Це дуже нелегко, і всі ми про це знаємо», - сказав Папа. Прощення відкриває серце, допомагає краще зрозуміти іншого, дає спокій і мир.

Здатність до прощення розвивається через молитву, яка дозволяє спрямувати наш погляд до Ісуса. Степан зумів пробачити своїх убивць, бо, сповнений Святого Духа, він дивився на небо і бачив Бога. «Ми повинні наполегливо молитися до Святого Духа, щоб Він щедро вилив на нас дар кріпості, що зціляє наші страхи, наші слабкості, нашу малість, щоб Він розширив наші серця, щоб ми могли завжди прощати!» - підкреслив Папа Франциск.

«Прощення Бога має в нас силу, якщо ми прощаємо інших. А це нелегко, тому що образа звиває гніздо в нашому серці, в якому залишається гіркота. Як часто ми носимо з собою список того, хто що нам зробив! »- зазначив Святіший Отець в одній з проповідей.

«Бог прощає нам всі гріхи, як тільки ми висловлюємо навіть найменший знак покаяння, - - стверджує Папа. - Кожен, хто відчув радість, спокій і внутрішню свободу, отримавши прощення, може в свою чергу дати випробувати ті ж почуття іншій людині, прощаючи її», - пояснив Папа. Це також суть молитви «Отче наш»: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Прощення, про яке ми просимо у Бога, і прощення, яке ми повинні дарувати нашим братам і сестрам, безпосередньо пов'язані.