Важкі питання. В якому сенсі ті, хто вже отримав свою нагороду на землі, не отримають її на небі?
  • Втр, 25/07/2017 - 17:16

ПИТАННЯ: Що мав на увазі Ісус, кажучи, що ті, хто вже отримав свою нагороду на землі, не отримають її на небі? Чи означає це, що слід триматися подалі від слави і прагнення матеріального достатку?

ВІДПОВІДЬ: Ймовірно, маються на увазі слова Господа, сказані в Нагірній проповіді. Їх слід розглядати в контексті: «І коли ви вітаєте лише братів ваших, що надзвичайного чините? Хіба не те саме й погани роблять?  Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий.” Уважайте добре, щоб ви не чинили ваших добрих учинків перед людьми, які бачили б вас, а то не матимете нагороди в Отця вашого, що на небі.  А коли молитеся, не будьте як ті лицеміри, що люблять навидноті молитися по синагогах та на перехрестях, щоб показатися людям. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду.» (Мт 5,47-48– 6,1;5).

Ісус не засуджує прагнення подавати добрий приклад, адже Він сам заповідав: «Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі.» (Мт 5,16). https://vek-ritual.com.ua/

Але Він не сприймає тих, хто робить добро заради власної слави, заради марнославства. В цьому випадку добро ще більше замикає людину у власному егоїзмі. Ось чому Ісус говорить, що не потрібно сурмити перед собою, коли подаєш милостиню, але ліва рука не повинна знати, що робить правиця твоя. Те ж саме відноситься до молитви і посту.

Добрі справи здійснюються заради того, щоб Царство Боже зростало в серцях. Якщо ж вони здійснюються виключно з людських міркувань, заради слави і заради подяки світу цього, то нагорода вже отримана - від світу цього. Те, що ми робимо заради земної слави, не може мати надприродного значення.