Важкі питання: вибори і неправедні закони
  • Срд, 08/05/2019 - 09:49

Чи можна католику голосувати за партію, яка не збирається скасовувати закон, що суперечить закону Божому?

У політичному житті віруюча людина покликана у міру своїх можливостей просувати благо і викорінювати зло. Якщо ж неможливо викорінити зло, потрібно намагатися зробити все, щоб уникнути ще більшого зла. Голосувати за ті партії, які не займаються безпосередньо скасуванням закону, що суперечить Богу, допустимо в тому випадку, якщо вони не вважають цей закон благом, але вважають неможливим його скасування в даний момент.

Наведемо тут цитату з енцикліки Папи Івана Павла II Evangelium Vitae: "Якщо немає можливості відкинути законопроект або скасувати закон про переривання вагітності, то парламентарій, чиє абсолютне особисте протистояння перериванню вагітності є явним і всім відомим, поведеться правильно, підтримавши пропозиції, мета яких - обмежити шкоду подібного закону і зменшити його негативні наслідки в сфері культури і суспільної моралі. Бо, чинячи так, він не бере участі в прийнятті неправедного закону, а, навпаки, робить правильну і гідну спробу обмежити його шкідливі аспекти "(73).

На цю тему висловилася також Конгрегація віровчення в доктринальному поясненні «Участь католиків у політичному житті» (2002 року), цитуючи наведений вище параграф з енцикліки.