Важкі питання: вибори і неправедні закони
  • Пон, 25/10/2021 - 19:34

ПИТАННЯ: Чи можна католику голосувати за партію, яка не збирається скасовувати закон, що суперечить закону Божому?

ВІДПОВІДЬ: У політичному житті віруюча людина покликана у міру своїх можливостей просувати добро і викорінювати зло. Якщо ж неможливо викорінити зло, потрібно намагатися зробити все, щоб уникнути ще більшого зла. Голосувати за ті партії, які не займаються безпосередньо скасуванням закону, що суперечить Богові, допустимо в тому випадку, якщо вони не вважають цей закон благом, але вважають неможливим його скасування в даний момент.

Наведемо тут цитату з енцикліки Папи Івана Павла II Evangelium Vitae: "В умовній ситуації, коли неможливо відхилити чи повністю скасувати закон про переривання вагітності, парламентар, чиє особисте цілковите неприйняття абортів і евтаназії всім відоме, вчинив би слушно, коли б підтримав пропозицію, що має за мету обмежити шкоду такого закону і послабити його негативні наслідки у площині культури й громадської моралі. Це не є недозволена співучасть в ухваленні несправедливого закону, але радше слушна й гідна спроба обмежити його шкідливі аспекти."(73).

На цю тему висловилася також Конгрегація Віровчення в доктринальному поясненні “Участь католиків у політичному житті” (2002 року), цитуючи наведений вище параграф з енцикліки.