Важкі питання. Ворожіння і жереб
  • Пон, 12/03/2018 - 20:06

ПИТАННЯ: Чи можна вирішувати свою долю ворожінням? Наприклад, якщо я не можу прийняти якесь рішення, чи можна написати різні варіанти на листочках і витягнути, супроводжуючи це молитвою і просячи Бога відповісти?

ВІДПОВІДЬ:  Залагодження будь-яких питань і сумнівів за допомогою гадання - це практика, засуджена Церквою. Але перш за все вона була засуджена в Святому Письмі.

Святий Тома Аквінський проводив розмежування між «жеребом розділовим», «жеребом дорадчим» і «жеребом провіщення». «Якщо за жеребом хочеш дізнатися, кому дістанеться та чи інша річ - матеріальні блага, почесті, посада, - то це жереб розділовий. Якщо ж ти хочеш знати, що робити, то це жереб дорадчий. Якщо ж хочеш знати майбутнє, то це жереб провіщення»,- писав Св. Тома в «Сумі теології»(том 2, частина 2).

Автор питання веде мову, звичайно, про «жереб дорадчий». За допомогою такого жеребу ми спокушаємо Бога, оскільки намагаємося примусити Його до того, щоб Він явив Свою волю за допомогою тих інструментів, які встановив не Він, а ми самі.

Єдиний шлях, який передбачено для християнина в сумніві, шлях до прийняття рішень і пізнання волі Божої, - це шлях розпізнавання, в якому допомагають власна розсудливість і поради компетентних людей: батьків, наставників, духовного батька. Розпізнавання має супроводжуватися невтомною молитвою і жертвою, щоб краще підготувати себе до того,  на що є воля Божа.