Важкі питання. Як треба спілкуватися зі Свідками Єгови?
  • Пон, 30/04/2018 - 18:06

Запитання: Як треба спілкуватися зі Свідками Єгови?

Відповідь: Релігійний діалог зі Свідками Єгови надзвичайно складний.

Польський єпископ Зигмунд Павлович у своїй книзі дає деякі практичні поради. Необхідно перш за все не мати жодних сумнівів у тому, що ми маємо справу з представниками нехристиянської конфесії і що вчення, яке проповідують Свідки, є хибним. При цьому потрібно намагатися ставитися до Свідків Єгови з повагою і християнською любов'ю. Це стосується також членів сім'ї, які потрапили в секту. Перед тим, як розмовляти з представниками цієї організації, треба самим вивчити її доктрину, щоби через розпізнавання помилок у цьому вченні сформувати критичну оцінку, що допомагає спростовувати ці помилки і наставляти братів по вірі, особливо дітей і молодь.

Кожен, хто контактує зі Свідками Єгови, не повинен забувати про свою відповідальність за апостольську місію Церкви (через свідчення віри за допомогою особистого прикладу життя) і повинен намагатися допомогти співрозмовнику знайти істинного Бога.

Хотілося б звернути увагу на одну важливу річ: не кожен християнин здатний вести діалог зі Свідками Єгови. Тим, хто усвідомлює, що в них недостатньо знань про свою віру, краще не дискутувати, тому що, як правило, це не дає жодного результату. У такому випадку діалог зі Свідками Єгови може дуже легко перетворитися в «боротьбу поглядів», яка зазвичай не приносить очікуваних плодів.

Є багато людей, які активно беруть участь у діалозі зі Свідками Єгови. У багатьох містах є «Інформаційні центри нових релігійних рухів і сект». Використовуючи багаторічний досвід роботи таких центрів, можна дати кілька порад, щоб зустрічі зі Свідками Єгови могли принести бажаний результат. Зокрема, варто уникати засуджуючих фраз. Почувши їх, Свідки можуть відчути себе «постраждалими за віру», що тільки зміцнить їх в подальшому перебуванні в організації. Не треба намагатися навернути їх «силою». Модель правильного ставлення до співрозмовника – це, перш за все, Ісус Христос і Його апостоли. Наш Господь, як чітко видно в Євангеліях, часто вдавався до методу, який спонукає слухача самостійно мислити і відповідати на правильно поставлене запитання (див. Mр. 8, 27-30. 41-45). Такі запитання повинні допомогти співрозмовнику задуматися про те, чому він приєднався до організації.

Звернення іншої людини в підсумку визначається Божим милосердям: «Ніхто не спроможен прийти до мене, коли Отець, який послав мене, не приведе його» (Ів. 6,44). Тому Ісус вказує на піст і молитву як на істотну умову успіху євангелізації (див. Mр. 9, 28-29).

Додамо на закінчення, що ані організація Свідків Єгови, ані Католицька Церква не бачать ніяких підстав для ведення діалогу. Неможливість такого діалогу насамперед визначається доктринальними міркуваннями.