Важкі питання. Яка різниця між освяченим і неосвяченим релігійним предметом?
  • Втр, 21/04/2015 - 22:01

ПИТАННЯ: Яка різниця між освяченим і неосвяченим релігійним предметом? Чи не є фетишизмом шанування освячених предметів?

ВІДПОВІДЬ: Освячений предмет являє собою знак, який вказує на джерело всього священного - Бога. Освячення предмета служить для того, щоб оживити нашу пам'ять про Його присутність або про присутність святих. Освячений предмет - це також вираження дару, захисту та благословення, і всіма цими властивостями він володіє ex opere operantis, тобто залежно від благочестя того, хто просить про них і для цього звертається до священика, тобто до посередництва Церкви: таким чином, в силу спілкування духовних благ, за молитвами Церкви віруючий стягує на себе захист, благословення та відповідні милості.

Іноді говорять про особливу силу, якою наділені освячені предмети. Звернемося до Нового Завіту: «Та й чуда неабиякі творив Бог руками Павла: досить було прикласти до недужих хустинку чи хвартух, які були діткнулись його тіла, і недуги їх покидали, і виходили злі духи» (Дії. 19,11-12).

Коли священик закликає благословення якого-небудь святого на певний предмет, він закликає силу і владу Ісуса Христа, що діяв у цьому святому, як це відбувалося з віруючими з Ефеса.

Освячення релігійних предметів не має нічого спільного з фетишизмом. Фетишисти вважають, що предмет сам по собі володіє особливими божественними властивостями. Фетишизм - форма забобонів, що межує з ідолопоклонством. У той час як освячений християнським служителем релігійний предмет відсилає до сили Ісуса Христа, що діє через нього. Освячені предмети - це, як ми вже сказали вище, частина спілкування духовних благ. Освячені предмети відносяться до так званих сакраменталіїв.