Важкі питання. Який сенс має життя людини з психічним розладом?
  • Пон, 10/07/2017 - 20:51

ПИТАННЯ: Який сенс має життя людини з психічним розладом? Який задум може бути у Бога щодо цих людей, які знаходяться в неосудному стані? Яка їхня вічна доля?

ВІДПОВІДЬ: Психічний розлад - поняття широке. Він проявляється по-різному. Припустимо, що мова йде про крайній випадок - коли людина знаходиться в неосудному стані.

Зауважимо, що оточуючі, ті, хто поруч з нею, знаходяться у адекватному стані. І цього вже достатньо, щоб зрозуміти: задум Бога включає також і цих людей. Вони служать для оточуючих імпульсом до прояву милосердя і безкорисливої самовіддачі.

Не кажучи вже про думки, які спонтанно виникають у тих, що оточують: чому він, а не я?

Люди з психічними розладами допомагають стати воістину великими тим, хто присвячує себе їм з щедрою любов'ю. Завдяки душевнохворим багато хто глибше замислюються про своє життя і про свої чесноти.

Що стосується вічної долі: люди в неосудному стані не володіють тією свободою волі, яку мають інші, тому вони не можуть зробити особистий моральний вибір. Однак вони, як і всі люди, рятуються заслугами Ісуса Христа. Господь помер для того, щоб всі могли брати участь у Божественному житті.

«Кожному з нас дана благодать у міру Христової», - пише святий апостол Павло в Посланні до Ефесян (4,7). Так що в майбутньому житті нас можуть очікувати великі сюрпризи: ті, кого на землі ми вважали останніми, там будуть першими. Ті ж, кого ми на землі вважали першими за їх успішність, таланти і розум, в майбутньому житті можуть виявитися останніми, тобто виключеними з вічного блаженства.