Вчені розшифрували зміст найдавнішого листа християн
  • Втр, 16/07/2019 - 14:00

Вчені розшифрували настаріший християнський манускрипт із епохи римського Єгипту. Унікальний документ проливає світло на побут і сімейні відносини часів раннього християнства.

Лист, датований 230 р. н.е., понад 100 років зберігався у Базельському університеті. У ньому йдеться, що на початку III ст. християни жили поза містами в єгипетській глибинці. Попри це, вони займали керівні політичні посади й не відрізнялися від свого язичницького середовища, повідомляє Evangelical Focus.

Життя ранніх християн у Римській імперії нерідко представляли дуже важким. Вважали, що їм загрожували переслідування. Однак зміст листа, який відправив житель Єгипту Арріан своєму братові Павлу, заперечує класичний підхід. Лист опублікувала у власній книзі професор історії стародавнього світу Базельського університету Сабіна Хюбнер.

Вітаю, мій господаре, мій незрівнянний брате Павле. Я, Арріан, вітаю тебе, молячись, щоб все було добре у твоєму житті.

Оскільки Менибій збирався до тебе, я вважаю за потрібне вітати тебе, як і нашого батька. Тепер я нагадую тобі про гімназіарія, щоб ми тут не переживали. Гераклідесу не вдалося вирішити питання, тому що його обрали до міської ради. Знайди таким чином можливість самотужки придбати дві ароури землі.

Також надішли мені соуса з риб'ячої печінки, на свій смак. Мати-господиня передає тобі, твоїй дружині, найсолодшим дітям вітання. Вітання від наших братів і всіх наших людей.

Молюся, щоб ти досяг успіху в Господі.

Використання останньої абревіатури, відомої у християнському світі як nomini sacra, не залишає сумнівів щодо християнських переконань письменника.

"Це виключно християнська формула, з якою ми знайомі з рукописів Нового Заповіту", - пояснила професор Сабіна.

Крім того, дослідники зазначають, що ім'я Павло вважалося надзвичайно рідкісним для того часу. Ймовірно, батьки назвали сина на честь апостола Павла.

Ароура - міра орної землі у давньому Єгипті, відповідала площі 100 єгипетських ліктів. 1 лікоть відповідав 45 см.