ВДМ2019 Панама: Папа зустрівся з молоддю мережі «Scholas Occurrentes»
  • Суб, 26/01/2019 - 19:57

Представники мережі «Scholas Occurrentes» - «Близьких шкіл» мали можливість зустрітись з Папою в Панамі під час Всесвітнього дня молоді 2019.

Шкільна молодь з Гаїті, Панами та Ґондурасу, що бере участь у проектах «Близьких шкіл» – «Scholas Occurrentes» у своїх країнах зустрілась з Папою Франциском під час Всесвітнього дня молоді 2019 в Панамі. Святіший Отець прийняв молодих людей в Апостольській Нунціатурі та розмовляв з ними понад 30 хвилин.

Пригадаємо, що «Scholas Occurrentes» – це всесвітня мереж шкіл під патронатом Католицької Церкви, яка створена з метою підтримання зв’язків між усіма школами світу, ділячись освітніми проектами з ціллю взаємозбагачення, зокрема, зі школами з меншими ресурсами.

Молодь запропонувала організувати мирний студентський марш з метою закликати до розв’язання сучасної кризи в Центральній та Південній Америці. А 17-річний Браян Родріґес з Панами звернувся до Святішого Отця з проханням і далі вести діалог з могутніми світу, щоб навчились прислухатись до молодих людей та шанували їхню ідентичність. «Ми хочемо, аби освіта не перетворювала нас тільки на об’єкти зацікавлення, але дозволила бути дійовими особами перетворень дійсності», – сказав він. Потім Орлін Ґарсія з Ґондурасу та Ана Каріна Вільяльба з Венесуели просили Папу посприяти більшому розповсюдженню мережі «Близьких шкіл» у їхніх країнах. Марта з Ґондурасу заспівала Папі пісню, яку сама написала, пісню про цькування знущання над слабшими, що його дуже зворушила. Він попросив текст цієї пісні й пообіцяв її поширити.

Святіший Отець подякував молодим людям за те, що вони говорили про конкретні справи та підкреслив важливість діалогу між молоддю й літніми людьми, особливо бабусями та дідусями, вказуючи на цінність власного духовного коріння.

Ідея «Близьких шкіл» чи «Шкіл зустрічі» виникла понад 20 років тому в тодішнього Архиєпископа Буенос-Айреса Хорхе Маріо Берґольйо, який вважав, що відомі діячі, зокрема спортсмени та артисти, своїм прикладом будуть виховувати мільйони дітей, а спорт і народне мистецтво – це чудові засоби формування духовних  цінностей. Сьогодні цей задум перетворився в дійсність, присутню в понад 190 країнах світу, об’єднуючи приблизно 450 тисяч освітніх інституцій та мереж різних конфесій, релігійних і світських, громадських і приватних. У серпня 2013 року Святіший Отець перетворив цю інституцію в міжнародну фундацію папського права.