Верховний суд Ірландії: ненароджені діти мають ті ж самі права, що й народжені
  • Птн, 05/08/2016 - 12:36

Суддя Верховного суду Ірландії виніс постанову, яка стверджує, що ненароджені діти мають ті ж самі конституційні й законні права, що й народжені, інформує «LifeSite».

Суддя Річард Гамфріс виніс таку постанову у випадку нігерійського біженця, якого держава хоче депортувати з території країни. Нігерійцеві, який претендував в Ірландії на статус біженця. Було відмовлено у такому статусі. Проте, на момент винесення постанови про відмову у статусі біженця цей нігерієць уже був батьком іще ненародженої дитини ірландської громадянки. Згідно з ірландським законодавством, оскільки дитина має право на батька і матір, ірландська держава повинна би була забезпечити нігерійцеві можливість залишитись на території країни.

Державні органи відмовились давати таку можливість нігерійцеві, мотивуючи це тим, що дитина на момент винесення постанови про депортації була ще ненародженою, а тому, згідно з Конституцією країна, єдине право ненародженої дитини – це право на життя.

Справа в кінцевому результаті потрапила на розгляд до Верховного суду Ірландії, який виніс постанову, що ненароджені діти мають ті ж самі права, що й уже народжені.

Патрік Баклі з Дублінського офісу Організації захисту ненароджених дітей, вважає, що ця постанова Верховного суду Ірландії є життєво важливою у справі захисту життя ненароджених дітей. А також для опору проабортній кампанії розв’язані останнім часом ірландськими ЗМІ та проабортними організаціями.