«Весь світ сьогодні бачить справжню волю України – бути вільною, незалежною державою»,- Глава УГКЦ у 85-й день війни
  • Чтв, 19/05/2022 - 17:52

Військові нас потішили тим, що на чотирьох напрямках росіяни повністю провалили свій наступ і наше військо успішно боронить Батьківщину... Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 85-й день повномасштабної війни росії проти України.

Предстоятель зауважив, що продовжуються авіаудари по різних частинах України: Одещині, Дніпропетровщині та Миколаївщині, які хотіли б жити мирним життям.

«Ми особливо молимося за Маріуполь, за тих людей, які там ще потребують уваги світової спільноти. Молимося за всіх тих, що перебувають в окупованих Херсоні, Мелітополі та Бердянську, у всіх містах і селах, які відрізані загарбниками від тіла України, українського народу», – сказав Глава Церкви.

Хочемо допомогти всім тим, хто постраждав від цієї війни, зокрема вимушено переселеним особам, тим, хто опинився далеко від дому, і тим, хто поранений. Молимося за наших воїнів, які потрапили у ворожий полон.

Та незважаючи на все, наголошує він, Україна бореться, Україна перемагає. «І весь світ сьогодні бачить справжню волю України – бути вільною, незалежною державою», – наголошує духовний лідер.

У цей день Блаженніший Святослав роздумував над ще одним ділом милосердя для душі ближнього – образу із серця прощати.

Будь-яке зло, особливо несправедливе, нас уражає, каже Глава Церкви, але діло милосердя вчить нас перемагати зло любов’ю. Діло милосердя нам каже, що Господь Бог, який любить людину, не зважає на ставлення людини до Нього. Божа любов більша за гріхи і образи, яких людина може Йому завдати.

«Божа любов зцілює наші гріхи, нашу ненависть, – навчає духовний лідер. – Коли людина грішить, ображає Господа Бога, то ранить передусім себе. А Боже милосердя, навпаки, рятує її зла. Коли ми ставимося до наших ближніх так само, як Господь Бог до нас, то виявляємо Його присутність між нами».

Образу з серця прощати, переконує Блаженніший Святослав, особливо в особистих стосунках, означає перемагати зло, яке інший міг би мені спричинити. Бо часто трапляється так, що хтось мене образив, але цього не помітив. І образа, яку я ношу в серці на свого ближнього, гнітить мене самого.

«Тож коли я прощаю образу – викидаю те внутрішнє зло із власного серця і образа більше мене не ранить. Ба більше, прощаючи своєю любов’ю, ми нищимо зло і гріх. Тому не даймо нашим образам руйнувати нас зсередини. Нехай наші образи зникають силою Божої любові, яку ми можемо передати іншим людям», – закликає духовний лідер.