Від доброчинної кави до благодійного балу. Як українські греко-католики Відня долучаються до благодійності?
  • Птн, 06/12/2019 - 09:54

Віденська кава та випічка – це не лише розкручений туристичний бренд, а й можливість творити добрі справи! Саме це доводить досвід української громади у Відні. Вже третій рік поспіль, щомісяця, парафіяни храму Святої великомучениці Варвари УГКЦ організовують благодійне кавування, аби на зібрані кошти підтримати тих, хто потребує допомоги.

«Першої неділі кожного місяця ми проводимо доброчинну каву, на яку приходить чимало людей, які багато жертвують. Завдяки цьому нам вдалося зробити чимало добрих справ. Мета такого заходу полягає в тому, що люди, які перебувають тут, у нашій церкві та громаді, змогли пожертвувати гроші, час або свою працю на якісь добрі справи. Це добре, що є справи великі та малі, а разом вони складають життя, яке справді наповнене радістю і сенсом», – зазначив парох парафії Святої Варвари у Відні о. д-р Тарас Шагала.

На благодійну акцію одні небайдужі приносять солодощі власного виробництва, інші їх продають чи купують, тож все це заради доброї справи.

«Я принесла торт, який найкраще вмію пекти, – це «Київський торт». Раніше я зазвичай була активною «поїдальницею» тортів, проте тепер і сама вирішила долучитися. Я переживаю, чи буде людям смакувати, чи сподобається їм мій торт. Проте для доброї справи я ризикнула і спекла його», – поділилася парафіянка Оксана.

Подружжя з Івано-Франківщини – пані Зоряна та пан Зеновій – активно продають смаколики на частуванні. «Оскільки ми в іншій країні, то мусимо допомагати своїм українцям – це внутрішній поклик, що людям треба допомагати», – вважає пані Зоряна.

Варто зауважити, що кожного місяця українці Відня, п’ючи каву з тістечками, жертвують час і кошти на одну важливу справу. Цього разу вони збирали кошти на потребу соціального реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю, допомагали купити котел сиротам із Богородчан (селище міського типу на Івано-Франківщині).

«На мою думку, це дуже добрий і вдалий проєкт, бо він згуртовує людей і громаду. За цей період ми зібрали більше 30 тисяч євро. Переважно всі ці пожертви пішли в Україну чи на українські потреби», – розповів ідейний натхненник акції Ростислав Бортник – знаний у Відні архітектор.

Однак не лише дорослі, а ще й діти долучаються до благодійної акції, зокрема учні української суботньої школи у Відні підготували персональні подарунки для дітей із сиротинця, що на Івано-Франківщині.

«Нам сказали, що ми на Новий рік будемо ангелочками для інших дітей, тож нам треба взяти і зробити якісь подаруночки, щось туди покласти, наприклад солодощі, одяг, і ми все будемо віддавати дітям. Я підготувала речі, солодощі та іграшки і старалася вибрати саме те, що сподобається дітям», – поділилася учениця української школи у Відні Софія Попадюк.

«Ми стараємося максимально долучатися до благодійних акцій і показувати діткам, що таке добро, як вони це уявляють, як цим можна поділитися, аби вони замислювалися над цим і це відбулося усвідомлено», – сказала заступник директора української школи у Відні Марина Подзигун.

Окрім цього, українська громада активно долучається до благодійності: допомагає збирати кошти хворим, купує швидкі для воїнів АТО/ООС та підтримує сиріт не лише за кавою, а й у віденському вальсі. Адже Товариство української молоді в Австрії проводить щорічні благодійні бали, збираючи кошти на важливі справи. Цієї зими пожертви підуть на освітні проєкти в Україні.