Відбулася традиційна проща до Прилбич – родинного гнізда Шептицьких
  • Срд, 29/07/2020 - 18:44

Сьогодні, 29 липня, у день 155-ї річниці від дня народження праведного митрополита Андрея Шептицького, відбулася традиційна проща до села Прилбичі – родинного гнізда Шептицьких.

Проща розпочалася панахидою біля каплиці-усипальниці родини Шептицьких. Моління очолив митрополит Львівський Ігор.

Продовжилася молитва Архиєрейською Літургією, яку також очолив владика Ігор у співслужінні з іншими єпископами та духовенством. З проповіддю до вірних звернувся владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

 

Під час проповіді архиєрей наголосив на важливості вміння поєднувати реалізацію свого потенціалу, який нам закладає Господь, із закликом Христа зректися всього, що маємо, і йти за Ним. У такий спосіб, на його переконання, Господь вчить нас алогічності: водночас здобувати світ і зрікатися його. Єпископ наголосив, що це своєрідна лагідна пропозиція від Бога людині - іти на власну Голготу.

Проповідник наголосив, що коли Господь кличе за собою людину, то дає їй достатньо прикладів, через які вона могла б зайти на власну Голготу. Владика Йосиф зауважив, що саме так вповні відгукуватися на заклик Бога вмів праведний митрополит Андрей Шептицький, ювілей від дня народження якого ми сьогодні святкуємо.

«Сто п'ятдесят п'ять років тому в цьому селі на Яворівщині народився син, якого згодом назвуть Андреєм. Він був одним із нас, проте вмів до глибини своєї душі почути поклик Бога, іти за Ним. Коли говоримо про реалізацію своїх можливостей, то працюємо над тим, щоб засвідчити, що ми є великі. Сьогодні ми говоримо про Андрея Шептицького як про великого митрополита, з глибокою душою, який вмів і мав відвагу сказати слово правди в тодішньому світі. Він став великим, бо хотів служити іншим: Богові, Церкві і народу. Він зрікся світу, щоб служити світові», - наголосив єпископ-помічник Київської архиєпархії».

Після Літургії з подячним словом звернувся о. Андрій Стадницький, адміністратор храму Собору Пресвятої Богородиці у с. Прилбичі.

Відтак на подвір’ї храму відбулася прем’єра нового документального фільму “Андрей Шептицький: актуально”. Автором фільму став Михайло Перун, доцент кафедри богослов’я УКУ, керівник Фундації “Андрей”, доктор наук соціальних комунікацій, дослідник постаті митрополита Андрея, засновник серії «Духовна музика України».

Захід транслювався на ютуб-каналі «Живого Телебачення».