Відбулися святкування з нагоди 110-річниці з дня народження владики Володимира Стернюка
  • Пон, 13/02/2017 - 14:04

У неділю, 12 лютого 2017 року, з нагоди 110-ї річниці з дня народження владики Володимира (Стернюка) Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, відвідав парафію Успення Пресвятої Богородиці (м. Пустомити, вул. Шевченка, 128).

Архиєрейську Божествену Літургію очолив Преосвященний владика Михаїл, Екзарх Одеський, у співслужінні із Преосвященним владикою Володимиром, Єпископом Помічником Львівської Архиєпархії та місцевим духовенством.

Опісля у Народному Домі м. Пустомит відбулася урочиста Академія на честь вшанування пам’яті владики Володимира (Стернюка)
 

Довідка:

Владика Володимир (Стернюк), Місцеблюститель Глави УГКЦ, народився 12 лютого 1907 р. у священичій сім’ї, яка проживала в Пустомитах поблизу Львова. Навчався у Першій українській гімназії у Львові, а з 1921 р. – в навчальному закладі отців-редемптористів у Бельгії. Там вступив до монастиря Чину Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ). У 1926 році склав чернечі обіти і вступив на богословські студії, а 1931 р. рукоположений у священство у храмі м. Лювен (Бельгія). По закінченні студій о. Володимир провадить місійну роботу на Волині, пізніше служить в Тернопільському монастирі Успення Пресвятої Богородиці, згодом – у храмі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у Львові. Незабаром влада ліквідувала монастир і в 1947 р. отця Володимира заарештували. Радянська окупаційна влада засудили його на п’ять років тюремного ув’язнення. У 1952 році, після таборів ГУЛАГу, він повертається до Пустомитів, працює санітаром, таємно виконує душпастирську працю. Улітку 1964 р. Єпископ Василь (Величковський) хіротонізував о. Володимира Стернюка на єпископа та призначив його Єпископом-помічником. Після арешту Владики Василя у 1969 р. відповідальність за стан Церкви перейшла на єпископа Володимира. Він неодноразово зазнавав утисків з боку агентури КДБ, котре діяло на теренах Західної України.У грудні 1989 року Митрополит Володимир пише звернення «Про лад і порядок в Українській Греко-Католицькій Церкві». У 1990 році скликав Собор, який висловив прагнення до повної легалізації та реалібітації УГКЦ. Спочив владика Володимир 29 жовтня 1997 р., похований у крипті Архикатедрального Собору св. Юра.