Відбулися заупокійні богослужіння за новопреставленим протоієреєм Василем Поточняком у м. Брешіа
  • Суб, 18/04/2015 - 11:23

У п’ятницю, 17 квітня, о 14-ій годині в храмі громади УГКЦ м. Брешії (Chiesa Sant’Angela Merici) Апостольський візитатор владика Діонісій у співслужінні з 16-ма священиками очолив Архиєрейську заупокійну Божественну Літургію та Воскресну панахиду, після якої відбулося прощання з новопреставленим протоієреєм Василем Поточняком.

В 14-ій годині присутні священики внесли тіло покійного о.Василя до храму під торжественний спів пасхального тропаря «Христос Воскрес», після чого розпочалася Божественна Літургія. Ця Літургія була молитовним прощанням з громадою і містом Бреша, де о. Василь провів свою трирічну хресну дорогу боротьби з важкою недугою, щоб у Світлу середу віддати свою душу в обійми Небесного Отця, будучи співучасником Христового Воскресіння. На цій Літургії співслужили також два Римо-Католицькі священики: о. Маріо Тофарі, відповідальний за душпастирство іммігрантів в Дієцезії Бреші, та о. Джіан Паоло, з Згромадження Отців Дегоністів з м. Болонья. Саме в їхньому монастирському храмі за часів душпастирювання о. Василя в Болоньї збиралася українська громада.

На проповіді в італійській мові Владика Діонісій висловив подяку місцевому єпископові Дієцезії Брешії, яка прийняла о. Василя на лікування. Також, Ректорату дієцезальної Семінарії, де упродовж трьох років лікування перебував о. Василь, лікуючому лікареві Вітторіо Ферарі та всьому лікарському персоналу. Також Апостольський візитатор висловив подяку п. Олесю Городецькому, українському лікарю і товаришу покійного о.Василя, який провів з ним останні місяці його недуги. Окрему подяку Архієрей висловив душпастирям та громаді УГКЦ м. Брешії, які завжди були поруч з хворим священиком.

Після цього Владика Діонісій зачитав частину листа співчуття від Глави УГКЦ, в якому Блаженніший Святослав називає новопреставленого протоієрея Великим Апостолом українських емігрантів і наголошує про його свідчення, як слід по-християнському переносити недугу.

“о. Василь пройшов трирічну хресну дорогу, а у Світлий тиждень відійшов в обійми Небесного Отця, ставши учасником Христового воскресіння. Звернімо увагу на жертву, яку приніс о. Василь як дар, про що він сам засвідчив у своєму духовному тестаменті, коли довідався, що Господь його наділяє важкою недугою. Ось його слова: «Бог подарував таке – скласти жертву до кінця…. скласти жертву у молодому, повному сил, планів, проектів, успіхів, візій житті. Це справді ласка Божа!». І завершуючи такою постановою і проханням: «Тому, прошу у Господа надалі сіяти миром, любов`ю, добротою, глибиною та вірою. Особливо хочеться до кінця днів моїх не нарікати, не сумувати, не бідкатись, а навпаки, сіяти великою любов`ю, яка з Небес зійшла»”, - наголосив Владика Діонісій.

Після Заамвоннної молитви до присутніх звернулися о.Маріо Тофарі, зачитавши листа співчуття від місцевого єпископа Лучіана Монарі, о. Джіан Паоло та о. Василь Марчук, душпастир громади УГКЦ м. Брешія, і п. Світлана, рідна сестра покійного священика, висловивши подяку усім хто опікувався та тим, що моляться за упокій о. Василя.

Після Літургії була звершена Воскресна Панахида та останнє цілування, після чого тіло о. Василя було відправлене до Рима, де у суботу і в неділю відбудуться заупокійні моління.