Відійшов до вічності бразильський кардинал Серафім Фернандес Араужо
  • Втр, 08/10/2019 - 21:38

На 96-му році життя переставився до вічності кардинал Араужо, Отець Другого Ватиканського Собору, видатний бразильський ієрарх, що відзначився у сфері освіти й суспільних комунікацій.

У вівторок, 8 жовтня 2019 р., упокоївся в Бозі кардинал Серафім Фернандес Араужо, вислужений Архиєпископ Бело-Оризонті, Бразилія. В серпні йому виповнилося 95 років.

Від народження до єпископства

Серафім Фернандес Араужо народився 13 серпня 1924 року в штаті Мінас-Жірайс у південно-східній частині Бразилії. Був первістком в сім’ї з шістнадцятьма дітьми. Після навчання в семінарії в Діамантіні, 1945 року прибув на навчання до Риму, де 1949 року отримав пресвітерські свячення. Повернувшись на батьківщину, о. Араужо розпочав душпастирську працю та капеланське служіння при третьому батальйоні військової поліції. Згодом викладав канонічне право в семінарії у Діамантіні, очолював департамент катехизації в архидієцезії. В 1959 році призначений єпископом-помічником Бело-Оризонті, столиці штату Мінас-Жірайс.

У сфері освіти й суспільних комунікацій

Єпископ Серафім Фернандес Араужо був активно заанґажованим у сферу освіти й суспільні комунікації. В 1960 році призначений ректором Католицького Університету. Протягом багатьох років був відповідальним за щоденну передачу «Боже слово» на «Rádio América» та щонедільну передачу на трьох телеканалах столиці Мінас-Жірайсу. Брав участь у працях Другого Ватиканського Собору та в загальних зібраннях Ради Єпископів Латинської Америки й Карибського регіону (CELAM) в Пуеблі (1979) та Санто-Домінго (1992).

В Колегії Кардиналів

У 1982 році Серафім Фернандес Араужо став архиєпископом-коад’ютором, а 1986 – очолив архидієцезію Бело-Оризонті. Святий Іван Павло ІІ 21 лютого 1998 року ввів його до Колегії Кардиналів, а 2004 року прийняв зречення з уряду архиєпископа. Досягнувши того ж року 80-ліття, не брав участь у конклавах 2005 та 2013 років.

Після суботньої консисторії та після відходу до вічності кардинала Араужо Колегія Кардиналів нараховує 224 члени. Після того, як 7 жовтня виповнилося 80 років конголезькому кардиналові Лоренту Монсеґво Пасіньї, до грона виборців належать 127 кардиналів, а 97 не можуть брати участі в конклаві.