Відкрито виставку плащаниць з колекції Архикатедрального собору Івано-Франківська
  • Срд, 17/04/2013 - 11:55
Відкрито виставку плащаниць з колекції Архикатедрального собору Івано-Франківська

16 квітня Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин разом із Єпископом Коломийсько-Чернівецьким Миколаєм Сімкайлом благословили відкриття виставки старовинних плащаниць.

У своєму слові владика Володимир подякував адміністратору Архикатедрального Собору митр. прот Юрію Новіцькому за виставку плащаниць – «цих шедеврів мистецтва», за те, що він зумів їх віднайти і дати їм нове життя … «Ці плащаниці мають не тільки велику духовну цінність. Вони також мають велику культурну та історичну вартість. Над ними свого часу трудилися митці-іконописці. Перед ними схиляли свої голови і молилися наші діди і прадіди. Ці плащаниці пам’ятають багато облич. Вони зберігаються у наших храмах на почесних місцях  і виставляються раз до року у Велику п’ятницю до почитання. Ми маємо таку гарну традицію цілими родинами приходити до храму, щоб перед ними помолитися.… На майбутнє ми постараємося, щоб усі ці твори сакрального мистецтва були виставлені для постійного почитаня»,  - завершив митрополит.

Владика Миколай Сімкайло теж розділив радість відкриття цієї унікальної виставки. У своєму слові він подякував отцю Юрію за любов до мистецтва та пригадав слова Папи Венедикта, який сказав, що «плащаниця – це ікона суботи». Усі люди саме в суботу найбільше спішать до плащаниці, щоб поклонитися. І якщо б зібрав усіх тих людей, які колись приходили до цих плащаниць, то, мабуть, Івано-Франківська би не вистачило, бо кожне місто, кожне село іде, щоб поклонитися плащаниці.

Василь Тимків, заступник начальника управління культури національностей та релігій обласної державної адміністрації, також прибув на цю непересічну подію. У своєму виступі він, зокрема, сказав: «Це знакова подія для Івано-Франківська і в релігійному житті, і в мирському. Туринська плащаниця завдяки сучасним досягненням науки стала посланням нам, сучасним людям, які живуть у ХХІ ст. Коли ми сьогодні перебуваємо тут серед цього різноманіття плащаниць, бачимо як наші предки уявляли цю подію. Влада і Церква повинні бути за одне. Бог і Україна – це те, що нас повинно всіх об’єднати. Всі інші речі треба відкинути. І так, як є різноманітне уявлення про ті останні хвилини перебування тіла Ісуса на землі, так само різне є уявлення того, якою має бути Україна, але головне повинно бути одне: вона повинна воскреснути!»

«Колекція плащаниць Архікатедрального Собору Святого Воскресіння налічує близько сотні експонатів XIX-XX ст., але через не велике приміщення для показу в Краєзнавчому музеї виставлено 42 експонати, які відображають глядачу всю самобутність і духовну культуру нашого народу», – зазначив митр. прот. Юрій Новіцький – настоятель Архікатедрального собору.

Виставка триватиме 16 квітня – 8 травня в приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею

о. Роман Влашин
Джерело: http://www.katedra-ugcc.if.ua