Відкриття архівів: краще зрозуміти понтифікат Пія XII
  • Втр, 25/02/2020 - 17:12

Завдяки відкриттю документів понтифікату Пія XII, багато запитань будуть уточнені і краще вивчені, – переконаний Префект Ватиканського апостольського архіву.

2 березня 2020 р. науковці отримають доступ до 151 тис. архівних матеріалів. Понад 150 осіб уже заявили про бажання досліджувати документи.

Єпископ Серджіо Паґано нагадав, що рішення про повне відкриття документації понтифікату Пія XII торік прийняв Папа Франциск. З цього приводу Папа запевнив, що Церква не боїться історії, і проведені дослідження допоможуть належно оцінити як великі моменти, так і великі труднощі, складні рішення, людську та християнську розсудливість цього понтифікату.

Префект наголосив, що наявні документи відображають увесь понтифікат Пія XII, який став другим за тривалістю після Івана Павла II.

«Безпосереднє очікування відкриття архівів, присвячених понтифікату Пія XII, триває вже близько 15 років. Стільки часу знадобилося моїм колегам, щоби підготувати всю величезну за розміром документацію: описати її, каталогізувати, підготувати для запозичення. Її всю оцифрували, тому науковці, історики знайдуть її в нашому архіві та зможуть вивчити через інтернет у наших залах», – наголосив єпископ Паґано.

Великі очікування цілком зрозумілі, оскільки понтифікат Пія XII дуже важливий і вирішальний. Він стосується тієї частини людської історії, яка була відзначена трагедією Другої світової війни, а також усього, що відбувалося довкола цього конфлікту і відразу після його закінчення, – зауважив єрарх.

«Звичайно, драма Шоа виходить на перший план, і тому євреїв чекають багато новин. Але в джерелах щодо Пія XII також є багато важливих документів, що стосуються відносин Святого Престолу з тоталітарними режимами, конкордатів, укладених з різними країнами. Тому буде можливість краще зрозуміти позицію Папи і Святого Престолу щодо релігійної політики або, наприклад, комунізму. Ми також довідаємося про велику працю Пія XII у сфері благодійності», – анонсував Префект Ватиканського апостольського архіву.