«Відкриваючи біженцям двері своїх домівок, ми вшановуємо самого Ісуса Христа»,- Глава УГКЦ у 76-й день війни
  • Втр, 10/05/2022 - 17:47

Складаю подяку всім тим, хто відкрив серце і домівку перед українськими біженцями. Таким чином ви вшановуєте самого Христа, присутнього між вами. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 76-й день війни росії проти України.

«Особливо дякую тим нашим братам і сестрам в Україні, які діляться останнім, щоб прийняти вимушено переселених осіб», – додав Глава Церкви.

Предстоятель відзначив, що минулий день і сьогоднішня ніч були дуже тяжкими в Україні. Вздовж усієї лінії фронту на сході та півдні йдуть запеклі бої. Особливо тяжкими вони були вчора на Луганщині, де скупчилася велика кількість війська з обох боків і неможливо було  евакуйовувати цивільне населення. Жорстоким ракетним ударом вчора була обстріляна Одеса і Одещина. Багато людей були змушені покинути свої домівки і рятуватися від лихоліття війни.

«Але Україна бореться. Україна стоїть. Українське військо відважно захищає Батьківщину. І цим дивує весь світ», – сказав Блаженніший Святослав.

У цей день духовний лідер роздумував над важливим ділом милосердя для тіла ближнього – подорожнього в дім прийняти.

За його словами, гостинність до тих, хто подорожує, особлива увага і милосердя до тих, хто втратив домівку і вимушений шукати кращої долі на чужій землі, були із давніх-давен одним із важливих способів богопочитання.

Пригадуємо, розповів Глава Церкви, як, приймаючи трьох подорожніх, патріарх Авраам прийняв до свого намету самого Бога у трьох особах.

Ісус Христос навчав своїх учнів, стверджуючи, що коли Він прийде вдруге у славі, на престолі, як суддя, то скаже: «Я був подорожній, а ви Мене прийняли».

«Тож те, що ми вчиняємо для подорожнього, гостинність, якою ми обгортаємо безхатченка, – це вшанування самого Бога. Ісус Христос приймає цю пошану як таку, що виявлена Йому, нашому Богові й Спасителеві», – сказав він.

Предстоятель відзначив, що тепер, у час лихоліття війни, мільйони українців залишилися без дому. Згідно з даними Організації Об’єднаних Націй, вже понад 12 мільйонів українців покинули свої домівки, а більше ніж п'ять мільйонів виїхали за межі Батьківщини і шукають захистку, допомоги за кордоном.

Сьогодні, припускає духовний лідер, немає такого вільного українського міста, у якому не приймали б біженців. «Так важливо, щоб ми бачили в кожному, кому відкриваємо свою домівку і хто шукає в нас прихистку, – особу самого Христа», – закликав Глава Церкви.