Відмова від аборту не є дискримінацією з огляду на стать
  • Срд, 17/06/2020 - 16:48

Єпископи Сполучених Штатів із задоволенням прийняли нові положення, що захищають право лікарів відмовлятися від здійснення абортів або зміни статі. У США внесені поправки до так званого Obamacare – закону про реформу американської системи охорони здоров’я, який підписав попередній президент 2010 р.

Це була найбільша реформа охорони здоров’я в США з середини 1960-х рр. Однією із змін, які вона запровадила, була заборона федерального фінансування всіх програм дискримінації з огляду на стать. У 2016 р. до закону внесли поправку, яка визнала за таку дискримінацію, наприклад, відмову від здійснення абортів або операцій зі зміни статі лікарем чи установою, що надає медичні послуги. На практиці лікарі були позбавлені можливості спротиву совісті та навіть могли бути притягнуті до кримінальної відповідальності за дискримінацію з огляду на стать.

У п’ятничній постанові зазначається, що розпорядження 2016 р. не належним чином розширило визначення такої дискримінації та перевищило обсяг повноважень, делегованих Конгресом. «Поточна поправка повертається до значення слова «стать» відповідно до біології, тобто чоловіча чи жіноча стать», – йдеться в повідомленні. На думку єпископату, це відновлює первинну думку закону, яка полягала лише в тому, щоб забезпечити дешевшу медичну допомогу та загальний доступ до неї».

На думку єпископату США, нові положення також допоможуть відновити права суб’єктів, що надають медичні послуги, а також страховиків та роботодавців, які відмовляються здійснювати або платити за аборт чи процедуру «зміни статі» з приводу етичних чи професійних застережень.

Єпископи наголосили, що католицька медична допомога «служить усім, хто її потребує, незалежно від того, ким вони є і звідки походять. Однак вони додали, що завжди треба брати до уваги етичні міркування, коли йдеться про правові процедури.