Відповідальність за створіння – знак нашого часу
  • Втр, 12/03/2013 - 09:59

Нещодавно побачив світ екологічний (64-й) випуск телепередачі «Знаки часу», під назвою «Відповідальність за створіння». Передача була підготована БО «Апостол», за підтримки Бюро УГКЦ з питань екології, з метою поширення свідомості про те, що актуальні екологічні проблеми є одним із ключових знаків та викликів для Церкви, що християнська віра спонукає до відповідального ставлення стосовно природи, що бережливе ставлення до створіння є виявом пошани до Творця та християнським свідченням у сучасному світі.

У передачі висвітлено ключові положення вчення Церкви щодо відповідальності за створений Богом світ на основі Катехизму УКГЦ «Христос – наша Пасха» і Моральної катехизи «Життя у Христі».
В рубриці «Діти про» довідуємось про необхідність берегти природу з уст маленьких дітей.

Своїми особистими роздумами на тему відповідальності за створіння ділиться о. Роман Терлецький, пригадуючи одвічну істину про те, що «кожна людина, сотворена на образ і подобу Божу, покликана також діяти, творити, бути творцем, так як і Отець Небесний.

В окремому сюжеті дізнаємося про «Лісового маестро» – так назвали нашого славного земляка Миколу Саєвича за його віддану працю у рідних Карпатах, на яку він був запрошений митрополитом Андреєм Шептицьким, котрий вважав, що ліси це надзвичайно важливий екологічний дар, який необхідно не лише використовувати, але й цінувати як Боже створіння, і створив один з перших заповідників.

В рубриці «Відповіді священика», о. Юрій Козловський, викладач Івано-Франківської теологічної академії, роз’яснює вчення Церкви про екологічний гріх, який, згідно із ним, полягає у моральному злочині проти природи – створіння Божого, частиною якого є людина. Відповідно, руйнуючи природне довкілля, ми загрожуємо власному життю та життю наших ближніх. О. Юрій також наголошує, що, як християни, ми покликані робити все можливе у нашому повсякденному житті для збереження природного довкілля: економити світло, електроенергію, газ, бензин, воду, зменшувати і розділяти сміття, а також ділитися інформацією про вагомість екологічної проблеми і можливі шляхи її подолання.

Д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, розповідає про значення формування свідомості християнської відповідальності за створений Богом світ, в рамках здійснення місії Церкви на порозі третього тисячоліття. Відповідно до вчення Вчительського уряду Церкви, своє першочергове завдання Екологічне бюро УГКЦ вбачає у формуванні «екології людини», яка основується на автентичній християнській вірі і виражається у відповідальності не тільки за своє особисте життя, за своїх ближніх, але й за весь створений Богом світ. Тому один із ключових акцентів ставиться на богословсько-екологічну освіту майбутніх душпастирів, катехитів та вчителів християнської етики, які покликані поширювати відповідні знання у процесі виконання своїх професійних обов’язків.

Керівник Екобюро розповідає також про деякі практичні ініціативи, серед яких особливе місце займають Великопосна екологічна ініціатива, відзначення дня Бога Творця та проведення Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння», а також висловлює сподівання, що всі ці ініціативи, як і вся екологічно-просвітницька діяльність Церкви, отримають вагому підтримку завдяки мережі єпархіальних та екзархальних референтів з питань екології, яка знаходиться на стадії формування.

В передачі можна дізнатися також про основні видання та сайт Бюро УГКЦ з питань екології «Відповідальність за створіння», де можна ознайомитись із екологічним вченням Християнських Церков; отримати інформацію про актуальні ініціативи природоохоронного спрямування в житті Церкви; знайти матеріали для екологічної катехизи, молитви за збереження Божого створіння – природи та спеціальні богослужіння; а також дізнатися про те, яким може і має бути наш щоденний особистий практичний внесок для охорони та збереження довкілля.

Екологічний (64-й) випуск  телепередачі «Знаки часу» під назвою «Відповідальність за створіння» можна переглянути на сайті Бюро УГКЦ з питань екології.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології