Відтік християн – лихо Святої Землі
  • Пон, 28/06/2021 - 16:30

Церква робить усе від неї залежне, щоб заохотити вірних залишатися на Близькому Сході. Відтік християн є справжнім лихом Святої Землі,- зізнається парох єдиної католицької парафії в Секторі Гази. 

З 2 мільйонів мешканців там  є лише 134 католики. Решта складають представники різних віровизнань, переважно мусульмани.

Однак о. Габріель Романеллі в інтерв’ю для Радіо Ватикану наголошує, що хоча християнська спільнота в Секторі Гази є настільки непомітною з огляду на її чисельність, обсяг допомоги, яку вона надає місцевому населенню, є майже чудом. 

Це як духовна, так і матеріальна підтримка. Вона також є одним із небагатьох голосів, які мають відвагу говорити правду про ситуацію у Святій Землі. А це настільки складно, що навіть журналісти воліють її замовчувати.

Одначе проблема полягає в тому, що кількість християн у Святій Землі постійно зменшується.

“Церква також допомагає відбудовувати будинки після останньої війни. Реалізовує проект, метою якого є працевлаштування молодих людей, аби вони лиш не думали про виїзд. Тому що Церкві тут потрібні християни, – наголошує священник. – Інакше Церква у Святій Землі стане музеєм, священним камінням, освяченим присутністю Бога, Пресвятої Богородиці, але вірних у ній не буде”.

“Відтік християн із Близького Сходу, а особливо з цієї країни, і надалі залишається проблемою та лихом Святої Землі. Від цього буде шкода для всієї Церкви. Місцеві християни – не ангели. Вони такі, як усі ми.

“Ми діти Адама й Єви”, – говорять вони про себе. – “Ми люди, слабкі істоти, і нам також потрібна матеріальна підтримка”. Така матеріальна підтримка дуже важлива для цих християн, аби вони не думали про еміграцію”, – сказав о. Романеллі.