В’єтнам: священника вбили у сповідальниці
  • Пон, 31/01/2022 - 17:34

В’єтнамського домініканця, о. Джозефа Тран Нгок Тхана, вбили в той час, коли він вислуховував сповідь і уділяв таїнство примирення в єпархії Кон Тум. Йому був 41 рік. Напад відбувся 29 січня, перед початком суботньої вечірньої Літургії.

 

Священник перебував у сповідальниці, коли на нього з ножем напав психічно неврівноважений чоловік. Іншого домініканця, котрий кинувся на допомогу, щоб втримати нападника, поранили ножем. О. Трана поранили, йому встигли надати першу допомогу, однак до свідомості він так і не повернувся та помер о 23:30 місцевого часу того ж дня – інформує агенція Fides.

 

Місцева поліція заарештувала нападника, котрого назвали особою «з психічними порушеннями». Місцева спільнота глибоко вражена несподіваним вбивством священника. Жаль і смуток висловила домініканська Провінція В’єтнаму і спільнота парафії Дак Мут, 40 км на північ від Кон Тум, де священник проживав.

 

30 січня місцевий єпископ відправив заупокійну Літургію. «Знаємо, що Божа воля є недослідженою, ми не здатні до кінця осягнути шляхи Господні. Ми лише можемо віддати нашого брата в руки Господа. Отець Джозеф подорожує крізь вічність і що б не сталось, ніхто і ніщо не може від’єднати його чи нас від любові Бога. В момент, коли на нього напали, о. Джозеф стояв на місці Христа, уділяючи прощення. Померти в такий момент, «in persona Christi», повинно бути ласкою. Посеред цієї болі ми також розглядаємо красу і шляхетність священства», - зазначив він під час проповіді.

 

Поховали священника 31 січня серед інших братів домініканців на цвинтарі провінції.

 

О. Джозеф Тхан народився 10 серпня 1981 р. в Сайгоні, монаші обіти склав 13 серпня 2013 р. Священичі свячення прийняв 4 серпня 2018 р.