Вифлеєм: драматична економічна та санітарна ситуація
  • Втр, 04/08/2020 - 14:03

У Палестині наслідки пандемії коронавірусу страшні. Система охорони здоров’я неефективна. “На 200 тис. мешканців Вифлеєма та його околиць є лише 50 лікарняних ліжок”, – б’є на сполох працівник Товариства “Pro Terra Sancta”, що підтримує місію францисканців, які працюють у цьому регіоні.

Вінченцо Белломо звернув увагу на величезний економічний крах у Вифлеємі та всій Палестині через спад паломницького руху та величезне безробіття. Лише  невелика кількість палестинців може працювати в Ізраїлі, але й цю можливість ускладнюють багато обмежень.

Виживання християн у Вифлеємі під загрозою.

«Потрібно чітко визнати, що економіка в районі Вифлеєма, а це стосується практично всієї Палестини, тісно пов'язана з релігійним туризмом, з паломниками. У самому Вифлеємі найбільше постраждала від економічного краху християнська меншина, яка тут майже повністю живе з прийому та обслуговування паломників. Подумайте, що все майже 5 місяців, як усе зупинилося, немає ніякого соціального забезпечення, немає підтримки з боку держави, – наголосив Вінченцо Белломо в інтерв'ю для Радіо Ватикану. – У цій ситуації сім'я залишається єдиним місцем допомоги. Хто може, допомагає. Але фінансова ситуація дуже складна. У нас немає ідей на майбутнє, ми не знаємо, коли це закінчиться і як виправити цю ситуацію. Очевидно, що поки паломники не з’являться, фінансове становище сімей не покращиться, і виживання людей, яким ми служили роками, знаходиться в серйозній небезпеці”.

Вінченцо Белломо також вказав на проблему заборгованості палестинських сімей. Минулі роки, завдяки численній присутності паломників, дозволили розширити туристичну інфраструктуру, що призвело до необхідності брати кредити. Сьогодні через абсолютну нестачу грошей немає з чого повертати позики, також не можна розраховувати на будь-яку підтримку державних інституцій. Тож ситуація багатьох сімей стає ще більш драматичною.