Вифлеєм: перше після пандемії святкування Різдва без обмежень
  • Пон, 26/12/2022 - 21:11

Християни Зайордання та Гази отримали дозвіл відвідати святі місця та зустрітися з родичами. Латинський патріарх Єрусалиму, водночас, стурбований зростанням насильства.

Різдвяні богослужіння без обмежень і за участі багатьох прочан: так минають різдвяні свята там, де Божий Син прийшов на землю, тобто, у Вифлеємі. Свята Земля повертається до нормальності передпандемійного стану. Ізраїльська влада видала понад десять тисяч перепусток християнам Гази та Зайордання, дійсних до 20 січня 2023 року, щоби могти прибути до святих місць на молитву та відвідати своїх родичів.

Богослужіння різдвяної ночі при Печері народження очолив о. Франческо Паттон, Настоятель францисканців Святої Землі та хранитель святих місць. Кількість прочан у Вифлеємі повернулася до рівня 2017 року. Влада сподівається, що показники досягнуть рівня рекордного 2019-го.

Святу Месу Пастирів у храмі святої Катерини, що при базиліці Різдва, відслужив Блаженніший П’єрбаттіста Піццабалла, латинський Патріарх Єрусалиму, який висловив занепокоєння зростанням насильства, зокрема, в тому, що стосується політичного дискурсу. «Здається, що насильство стало нашою головною мовою», – сказав він, наголошуючи на тому, що завданням політики є служити країні та її мешканцям, докладати зусилля на користь гармонії між різними соціальними та релігійними спільнотами країни, а не розпалювати поділи, чи що гірше, ненависть і дискримінацію.

В коментарі для Радіо Ватикану - Vatican News о. Рамі Асакрейг, францисканець, який є настоятелем храму святої Катерини, поділився сподіваннями громади на майбутнє. «По завершенні пандемії, – говорить він, – тепер маємо великі очікування. Бачимо велику кількість прочанських груп, нарешті Різдво знову, як завжди, повне людей». Побажанням священика є, аби зупинилися війни, що тривають в світі, як війна в Україні, що крім трагедії, яку переживає її населення, має важкі наслідки також і для християн Святої Землі, яким не бракує важких випробувань.