Вихід християн з Дамаску активізується - маронітський єпископ
  • Срд, 28/02/2018 - 18:22

«Церковні структури в сирійській столиці поступово руйнуються, - з тривогою пише маронітський архієпископ Дамаска Самір Насар в своєму великопосному посланні. - Невже перевернеться ціла сторінка історії?»

За відомостями архієпископа, який місяцем раніше дивом уцілів під час чергового обстрілу Дамаска, різко скоротилася кількість шлюбів і хрещень. Якщо в 2016 році в сирійській столиці обвінчалися 30 маронітських пар, то в 2017 - всього 10. Відповідно, число хрещень скоротилося з 40 до 7.

«Сліпі міни і ракети кожен день вбивають невинних людей, - пише ієрарх. - Ми живемо так, немов нам винесли смертний вирок з відстрочкою, сподіваючись тільки на Божественний Промисел і надихаючись словами Господа: "Не бійся, мале стадо"».

В кінці минулого тижня обстріли Дамаска з боку Східної Гути продовжилися. Зокрема, руйнувань зазнали християнські квартали Баб Тума і Аббасійін. Тільки за недільний день в житлових кварталах міста вибухнула 31 міна.

У своєму великопосному посланні архієпископ Насар з болем відзначає, що відтік жителів з Дамаска веде до нестачі робочої сили і загострення соціальної кризи. Особливу тривогу єпископа викликає той факт, що Сирію покинуло 80% медичного персоналу, в тому числі 90% лікарів. «60% поранених помирають, не отримуючи необхідного догляду, - пише Самір Насар. - Мирне вирішення конфлікту залишається таким же далеким і здається заблокованим. 12 млн. біженців відчувають настільки ж важкі страждання, як ті сирійці, які залишилися в своїх будинках».

На тлі триваючої кризи благодійна діяльність не тільки не розширюється, але навпаки, згортається через відсутність відповідних структур і підготовлених співробітників, продовжує маронітський ієрарх.

Якщо в 2016 році Церква надавала допомогу 1407 сім'ям, то в 2017 - лише 828. «Скільки таких сімей залишиться в 2018 році?» - задається питанням єпископ.

«У нас немає часу навіть на короткий перепочинок, - пише далі Самір Насар. - Ситуація постійно погіршується. Ми кожен день бачимо, як люди покидають Дамаск і не можемо ні утримати їх, ні навіть попрощатися з ними».

«Коли в 2006 році я вступив на цю кафедру, один священик сказав мені:" Чи станеш ти останнім маронітським архієпископом Дамаска? Чи знайдеться людина, якій ти передаси ключ від катедрального собору? "Дивлячись на те, що відбувається в Іраку, я боюся, що його тривоги більш ніж обґрунтовані», - пише на закінчення Самір Насар.