Виконання ораторії «Великого бажаєте...» в рамках Національного мистецького фестивалю “Кропивницький-2018”
  • Втр, 04/09/2018 - 12:30

У четвер, 30 серпня в рамках Фестивалю відбулося виконання ораторії Ігора Щербаков «Великого бажаєте...» для читця, баса, мішаного хору та симфонічного оркестру на тексти «Заповіту» Патріарха Йосифа Сліпого та канонічні тексти. Автор лібрето та ідеї Михайло Перун.

Часом навколишній шум зупиняється, а біль утрати й глибокий розпач проймають, коли  згадуємо невинні душі загиблих у стражданні: полеглих в бою за свою землю чи жертв терору і репресій.  У такі моменти душа прагне умиротворення і шукає його в спілкуванні з Богом. Його вічне слово і захист допомагають зрозуміти і прийняти важкі сторінки нашої історії.

Ми знаємо, як доводилося розплачуватися мільйонами  українських життів за роки власної бездержавності . І пам`ятаємо всіх: і тих,  хто наближав нашу незалежність, і тих, хто нині продовжує її виборювати.

Меморіальний комплекс «Фортечні вали» в м.Кропивницькому – місце жалю й скорботи. У ХVІІІ ст. за наказом російської окупаційної влади тут була збудована фортеця. Ціною життя й здоров`я козаків. Вона хоч і дала поштовх активному розвитку міста, але на тривалий  час відібрала нашу ідентичність, нав`язавши чужу історію і чужих героїв. Знадобилося багато років, аби ми повернули  свою історичну пам'ять і навіки завчили ці сумні уроки.

На «Фортечних валах» знайшли вічний спочинок багато людей у різні часи. Саме тут знаходяться козацькі поховання ХVІІІ століття. На цьому місці більшовики розстрілювали учасників Української революції на початку ХХ ст. Тут покояться жертви страшної трагедії – Голодомору 1932-33 років. Сюди приводили на розстріл політв’язнів у 1937 році. На валах поховані воїни Другої світової війни. А нині це ще й місце пам`яті героїв війни на Сході України.  

Сьогодні, у часи великих випробувань для нашої країни «Фортечні вали» набувають особливого значення – стають місцем збереження історичної пам`яті. Місцем людських страждань, глибину яких можна відкрити тільки через усвідомлення страждань  Ісуса Христа.  Як він прийняв муки за спасіння наших душ, так і тисячі наших земляків прийняли страждання в ім`я мирного життя майбутніх поколінь. Аби ми далі несли пам`ять про них і їхні діяння, виконуючи заклик патріарха Йосифа Сліпого «Великого бажайте!».  Нехай ці слова стануть для нас дороговказом – бажати великого своїй країні і своєму народові , бажати переможного миру й умиротворення душ усіх, хто поліг за те, аби ми й далі могли жити в мирній країні в любові з Богом і щоденній молитві.

Саме тому меморіальний комплекс «Фортечні вали» був обраний місцем для виконання філософської ораторії «Великого бажайте…» - справжнього духовного скарбу, який ще раз нагадає нашу велику місію – бути міцними у вірі, пам`ятати невинно убієнних і розказати про них грядущим поколінням.

Виконали ораторію Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України.  Соліст – Олександр Бойко (бас). Читець – Андрій Бурлуцький. Диригент – Богдан Пліш. Режисер відео-контента – Сергій Проскурня. Виконавчий директор та координатор – Ольга Кононенко.

 “Хотів би щиро подякувати авторам ораторії, усім організаторам Національного мистецького фестивалю “Кропивницький -2018”, солістові, читцеві, виконавцям та диригентові як за можливість, так і за успішне виконання ораторії “Великого бажайте...” у м. Кропивницькому, щоб показати жертвенний приклад Ісповідника віри Патріарха Йосифа Сліпого для українського народу” – у своєму слові-подяці підкреслив о.Марко Ярослав Семеген, президент Релігійного товариства “Свята Софія” (Рим).

Ораторія «Великого бажаєте...» побачила світ задяки зусиллям Релігійного товариства "Свята Софія" (Рим), Фундації "Андрей" (Львів) та ПП “Лео-кераміка”.

Ольга Кирилюк, для Прес-служби Товариста “Свята Софія” (Рим)