Використання безпілотників викликає занепокоєння Апостольського Престолу
  • Срд, 19/11/2014 - 14:28

Автоматизація війни може викликати її тотальну дегуманізацію, звернув увагу постійний спостерігач Апостольського Престолу при ООН архиєпископ Сільвано Томазі. Він виступив 13 листопада 2014 в Женеві на нараді держав-учасниць Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію. Тут, на думку ватиканського дипломата, потрібна розробка й дотримання норм міжнародного гуманітарного права та введення в дію необхідних заходів. Розгляд даної теми тільки з військової точки зору є небезпечним і тут потрібен глобальний підхід: з наукової, юридичної, культурної, економічної, етичної і гуманної точок зору.

Друге питання, яке підняв архиєпископ під час зустрічі - використання вибухової зброї в населених районах. Проблема особливо важлива, оскільки ми сьогодні є свідками численних конфліктів, переважна більшість з яких розгортається в міських районах. Більш того, з ростом урбанізації населення планети, тенденція міських воєн збільшуватиметься. І вже зараз треба ставити питання: як захистити цивільне населення і цивільну інфраструктуру, необхідну для існування великих спільнот? Із сьогоднішніх спостережень випливає, що саме цивільні особи є першими жертвами конфліктів: мільйони біженців, серед яких величезна кількість жінок і дітей, повне або часткове руйнування численних міських центрів, загальна дезорганізація громадського, академічного, економічного і політичного життя, загострення ненависті і почуття помсти, що робить відновлення миру більш складним, якщо не неможливим. На думку ватиканського дипломата, міжнародне співтовариство має запитати себе, що воно може сказати і зробити в такій ситуації?

Ще одна тема, яка викликає занепокоєння Апостольського Престолу - використання збройних безпілотних літальних апаратів. Ми є свідками поширення цієї технології і росту використання її в різних конфліктах. Тут треба питати не лише про збереження міжнародного гуманітарного права і прав людини, а й враховувати етичні наслідки. Слід вже зараз зайнятися цією темою, перш ніж цей вид озброєння стане додатковим джерелом дестабілізації, коли міжнародне співтовариство, більш ніж будь-коли, потребує стабільності, співпраці та миру, звернув увагу архиєпископ Томазі.