Вірні втрутилися у ситуацію з поганськими ідолами в католицькому храмі в Англії
  • Пон, 18/05/2020 - 16:39

Католицька церква в єпархії Брентвуд в Англії отримала гостру реакцію католиків у зв'язку з розміщенням зображень поганських ідолів перед вівтарем. Виставка мала супроводжувати богослужіння, яке було відгуком на заклик Папи Франциска до «духовного єднання» у молитві 14 травня, щоби просити Бога про допомогу у подоланні коронавірусної епідемії.

У четвер вранці у Twitter з'явилося повідомлення про те, що в церкві Англійських мучеників у Хорнчерчі відбудеться «міжконфесійне молитовне богослужіння». Звістка супроводжувалась фотографією, на якій перед вівтарем були розміщені зображення індуїстського божка Шиви, Будди, ікони Ісуса Доброго Пастиря та африканська статуя. На зустрічі, яка мала відбутися о 19.00 у четвер, запросили «парафіян та друзів інших конфесій, щоб зібратися разом і помолитися за зцілення планети та нашого крихкого людства від нинішньої пандемії». Урочистість мав очолити о. Брітто Белевендран.

Реклама спільної молитви з послідовниками інших релігій негайно зіткнулася з обуренням католиків, які звинуватили о. Белевендрана в ідолопоклонстві, синкретизмі, святотатстві та єресі індиферентизму. Серед твітів ошелешених коментаторів можна було прочитати: «Сором!»; «Це навмисне порушення першої заповіді Декалогу»; «Це святотатство і я зв’яжуся з вашим єпархіальним канцлером». Наприкінці повідомлення про молитовну зустріч видалили.

Католицька журналістка Керолайн Ферроу зауважила, що за іронією шокуюча подія мала відбутися «в церкві, названій на честь англійських мучеників, чиє свято відзначали майже тиждень тому. Ці священники, монахи та миряни віддали своє життя, щоби врятувати католицизм». Ферроу проводить кампанію за поновне відкриття церков, але заявляє, що якщо в них має відбуватися ідолопоклонство, то «може буде краще, якщо вони залишаться закритими».

Ферроу звернула особливу увагу на десятирукого божка Шиву, який є богом руйнування в індуїзмі. О. Белевендран родом з Індії, тому він, безперечно, знає цю символіку. Журналістка також наголосила на відповідальності єпископа єпархії, який повинен усвідомлювати «духовні небезпеки», пов'язані з просуванням таких подій. На її думку, тут необхідне спокутування за гріх святотатства.