Віртуальний тур Ватиканською обсерваторією
  • Срд, 17/05/2023 - 10:38

В мережі з’явилася можливість здійснити віртуальну екскурсію на виставку, присвячену історії Ватиканської обсерваторії та внескові церковних науковців у астрономію.

 

Ватиканська обсерваторія представляє віртуальний тур виставкою, присвяченою її історії, що експонується в її осідку в літній папській резиденції в Кастель-Ґандольфо поблизу Риму. Відвідувачі, що завітають на офіційний сайт давньої ватиканської наукової установи за посиланням https://www.vaticanobservatory.va/en/зможуть зануритися в історичну мандрівку, відкриваючи для себе науковців та їхні інструменти.

Перший зал розповідає про початки Ватиканської обсерваторії, яку заснував Папа Григорій ХІІІ, той самий, який у 1582 році провів календарну реформу, аж до Папи Лева ХІІІ, засновника сучасної Ватиканської обсерваторії. В експозиції можна побачити деякі давні астрономічні інструменти, дійшовши до залу, що розповідає про діяльність обсерваторії у Кастель-Ґандольфо. Останній зал описує діяльність обсерваторії, розповідаючи про її відділ в Арізоні, США, та висвітлюючи дослідження, проведені єзуїтами та іншими священиками. Віртуальний тур завершується на покрівлі будинку, де розміщені два історичні телескопи, з якого відвідувач «телетранспортується» на покрівлю папського палацу, де під двома великими куполами можна побачити астрограф та ще один телескоп.