Віруючих усунуть з Комуністичної партії Китаю
  • Чтв, 30/08/2018 - 14:07

Комуністична партія Китаю (КПК) оприлюднила оновлені правила поведінки для комуністів.

У документі, який видала Центральна комісія з дисципліни і під контролем голови КНР Сі Цзіньпіна, віруючі повинні покинути КПК, оскільки китайська компартія офіційно дотримується атеїзму і очікує, що всі її члени будуть розділяти цю думку, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

 «Ті члени партії, хто дотримується будь-яких релігійних вірувань, повинні отримати допомогу партії і підвищити з її допомогою свій освітній рівень, – сказано в нових правилах. – Якщо ж вони і після цього не змінять поглядів, то їх треба підштовхнути до того, щоб вони покинули КПК».

Також з партії усунуть тих, хто «використовує релігію для підбурювання». При цьому стаття 36 конституції КНР гарантує громадянам свободу віросповідання, уточнюючи лише, що релігійна діяльність має бути вільна від іноземного контролю.

За даними одного з найбільших китайських соціологічних дослідницьких проектів CFPS, 2017 року в КНР нараховувалося близько 13 % буддистів, 5,6 % послідовників даосизму і різних сект, 4,53 % християн усіх конфесій, 3,2 % мусульман. При цьому 73,5 % населення складають або атеїсти, або послідовники так званої «китайської народної релігії», що полягає в поклонінні духам предків, сил природи, дрібним божествам, а також запозиченню деяких об'єктів поклоніння з конфуціанства, буддизму, даосизму і навіть авраамічних релігій.

Заборона сповідувати релігію – не єдина для члена КПК. Також у нових правилах наголошується, що члену партії не можна виступати проти політики і рішень ЦК КПК, а також поширювати чутки, що завдають шкоди єдності партії. Крім того, забороняється «спотворювати історію країни та історію партії».