Вистачить слів, потрібно діяти: заклик Папи до боротьби з голодом у світі
  • Втр, 16/10/2018 - 20:14

З нагоди Всесвітнього дня продовольства, що відзначається 16 жовтня, Папа Франциска надіслав послання на ім’я Генерального директора ФАО. Святіший Отець вказує на необхідність нагальних і конкретних дій для того, аби побороти голод у світі

Тема цьогорічного Всесвітнього дня продовольства «Наші дії – це наше майбутнє. Світ без голоду до 2030 року можливий» відображає одну з Цілей сталого розвитку 2030. Цій темі Папа Франциск присвятив своє послання, звернене до Генерального директора Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Жозе Ґраціяно-да-Сілва, що було опубліковане 16 жовтня 2018 року

Перейнятися стражданням голодуючих

Папа Франциск зазначив, що відзначення Всесвітнього дня продовольства покликане привернути увагу до потреб, тривог та надій мільйонів осіб, які не мають щоденного хліба. На жаль, згідно з останніми статистичними даними, їхня кількість зростає. Святіший Отець підкреслив, що відзначення цього Дня не повинно полягати в тому, аби збирати інформацію або задовольняти власну цікавість, але в тому, щоб «наважитися вчинити особистим переживанням те, що відбувається у світі, і, таким чином, зрозуміти, яким повинен бути внесок кожного». Папа закликав ФАО, країни-учасниці, та інші інституції та організації, подвоїти зусилля, аби нікому не бракувало їжі, як з точки зору кількості, так і якості.

Бідні чекають конкретних дій

«Бідні чекають від нас ефективної допомоги, яка б підвела їх із знесилення», – наголошує у своєму Посланні Папа Франциск, зазначаючи, що недостатньо лише мати добрі наміри, проводити конференції і писати статті. «В цьому ХХІ столітті, – наголошує він, – позначеному неабиякими досягненнями у сфері технології, науки, комунікацій та інфраструктури, ми повинні червоніти від сорому через те, що не досягли таких самих успіхів у людяності й солідарності, які б дозволили задовільнити основні потреби найзнедоленіших».

Тому потрібно переходити до конкретних дій для того, щоб повністю зникло лихо голоду. Боротьба з голодом, за словами Святішого Отця, вимагає щедрого фінансування, подолання торгівельних бар’єрів, і, насамперед, відповіді на кліматичні зміни, економічні кризи і воєнні конфлікти.

Бідні не можуть чекати

Наступник святого Петра вказав на необхідність «з ясністю, переконанням і завзятістю дати поштовх довготривалим процесам». «Майбутнє не витає в небесах, – наголосив він, – а будується, започатковуючи і супроводжуючи процеси посилення гуманізації». За його словами, ініціатива «Без голоду до 2030 року» є прикладом такої діяльності, що допоможе реалізувати другу з «Цілей сталого розвитку 2013», що має на меті, «подолати голод, досягнути продовольчу безпеку, поліпшити харчування і сприяти сталому розвитку сільського господарства». «Хтось може сказати, що ми ще маємо дванадцять років для здійснення цього плану, – пише Святіший Отець. – Але бідні не можуть чекати. Їхні злигодні цього не дозволяють. Тому потрібно діяти нагально, скоординовано і систематично».

Перешкоди на шляху до подолання голоду

Святіший Отець підкреслив, що на шляху до вирішення важливих проблем, які хвилюють людство, стоять бар’єри, що є плодом запізнілих або неприйнятих рішень з огляду на брак рішучості з боку дотичних політиків, які часто занурені виключно у виборчі інтереси або поділяють хибні погляди. Він додав, що необхідно насправді бажати покінчити з голодом і цього можна досягнути, насамперед, завдяки етичному переконанню всіх народів і релігій про те, що центром будь-якої ініціативи повинен бути цілісний розвиток людини і що з іншими потрібно поводитися так, як хочемо, щоб поводилися з нами.

Спільні зусилля для боротьби з голодом

В посланні Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня продовольства йдеться також про необхідність розвивати проактивніший і сталіший підхід, збільшувати фонди, спрямовані на сприяння мирові і розвиткові народів, «змусити замовкнути зброю та пагубну торгівлю нею для того, аби почути голос тих, які плачуть у відчаї, покинуті на окраїнах життя і прогресу». «Якщо ми справді хочемо, щоб світове суспільство прийняло цю перспективу, – зазначив Папа, – необхідно, щоб організоване громадське суспільство, засоби комунікації та освітні інституції об’єднали зусилля у правильному напрямку».

Більше ніж лозунг

На завершення Святіший Отець підкреслив, що Церква, зі свого боку, здійснюючи місію, яку їй доручив Божественний Засновник, завдяки своїм структурам і асоціаціям щодня бореться з голодом і недоїданням в усьому світі, пам’ятаючи, що ті, які переживають злидні, не відрізняються від нас, а тому заслуговують на дружню руку допомоги, щоб ніхто не залишався позаду і щоб у всьому світі братерство отримало «право на громадянство» і стало чимось більшим ніж просто привабливим лозунгом.