«Витерти сльози» – молитовне чування з Папою у Ватикані
  • Чтв, 05/05/2016 - 17:31

За всіх тих, яким потрібно утішення у фізичному чи духовному стражданні, у четвер 5 травня, в празник Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа за григоріянським календарем, в базиліці святого Петра у Ватикані Папа Франциск очолить молитовне чування «Витерти сльози», яке розпочнеться о 18-ій годині.

Потішати сумних – одне із семи діл милосердя для душі, є серцем цієї великої події Ювілейного Року Божого Милосердя, що звернений до всіх, але особливо до тих, які з глибини душі відчувають велику потребу у словах підтримки, сили і розради.

Під час молитовного чування у базиліці святого Петра для вшанування вірними буде виставлено реліквіарій зі сльозами Пресвятої Богородиці з Сіракуз на Сицилії. Вони були зібрані під час чуда, що відбулось від 29 серпня по 1 вересня 1953 року, коли на гіпсовому барельєфі Непорочного Серця Марії, в помешканні молодої подружньої пари Анджело Іаннусо та Антоніни Джусто, в присутності численних людей, пролилися людські сльози. Реліквіарій містить частину сліз, які чудесним способом з'явилися на образі Пресвятої Богородиці. 

Декілька комісій, провівши хімічні, фізичні та біологічні аналізи, підтвердили, що це були справжні сльози. Через три місяці після появи сліз, єпископ Сицилії підтвердив справжність чуда, а 1974 року це підтвердив Папа Пій XII.

Величний храм Плачучої Богородиці в Сіракузах у 1994 році посвятив Папа Іван Павло ІІ

Молитовне чування розпочнеться трьома свідченнями людей, які зазнали великих страждань. Це італійська сім’я, 15-річний син яких покінчив життя самогубством; пакистанський журналіст, який зазнав великих переслідувань за свою католицьку віру і був змушений разом з родиною залишити батьківщину; юнак, який віднайшов сенс життя завдяки прикладові віри свого брата та молитвам і сльозам своїх батьків.

На закінчення молитовного чування, як символ розради й надії, його учасникам будуть роздані медальйони «Божого Агнця» - «Agnus Dei», поблагословлені Святішим Отцем. Папа особисто вручить цей медальйон десятьом вірним, як «вияв милосердя Отця до всіх вірних, які переживають глибокі страждання».

Медальйони «Божого Агнця» - «Agnus Dei» мають овальну форму і вони зроблені з білого воску. На одному боці зображений Пасхальний Агнець, а на другому – логотип Року Милосердя.

Почитання «Божого Агнця» сягає ІV сторіччя, але було задокументовано в ІХ сторіччі, коли архидиякон одного з римських храмів у Велику Суботу плавив віск з вже попередньо використаної пасхальної свічки і, благословляючи, змішував з єлеєм. З цього воску виливали «Божі Агнці», які у Світлий тиждень роздавали віруючим.

Від 1470 року під час понтифікату Папи Павла ІІ «Божі Агнці» роздавали також і під час Ювілейних років.