Вітторіо Мессорі: існує небезпека, що Папа Франциск підірве стабільність і твердість церковного вчення
  • Срд, 08/11/2017 - 17:20

Відомий католицький автор звинуватив Папу Франциска в тому, що він перетворює Церкву на «рідке суспільство», де єдиним, що є певне – це непевність.

Вітторіо Мессорі, котрий став відомим після того, як в 1984 році взяв інтерв’ю в кардинала Йозефа Ратцінгера для книжки «Звіт Ратцінгера», зазначив, що існує загроза того, що Папа зробить ту ж помилку, що й протестанти, інтерпретуючи по-іншому доктрину і підриваючи «стабільність та непохитність Католицької Церкви».

У статті для італійського журналу «Il Timone» Мессорі розпочав з критики «дивного інтерв’ю» з генеральним настоятелем єзуїтів о. Артуро де Соза.

Він звинуватив отця де Соза в тому, що він ефективно «розбавляє» Євангеліє, кажучи, що Ісусові слова не були записані на плівку і «ми точно не знаємо, що Він сказав», а це означає, що ми можемо «адаптувати» Євангеліє у відповідності до різних часів.

Потім він висловив критику в бік Папи Франциска, котрий має схоже ставлення, особливо тоді, коли критикує «католицьку спокусу» мати «суворі» правила замість того, щоб виносити судження «на основі кожного окремого випадку».

Стара єзуїтська традиція «розрізнення», за словами Мессорі, була настільки спотворена, що зараз можливо «вільно інтерпретувати навіть догму, в залежності від ситуації, як відбулось в деяких офіційних документах, що містили папський підпис, і спровокувало збентеження в декого з кардиналів».

Мессорі каже, що «при всій покорі», такий підхід є «неправильним і шкідливим для Церкви і віри».

«У «рідкому світі», де усе стає непевним, сумнівним, умовним, не лише віруючі, але й усе людство, потребують стабільності і твердості Католицької Церкви», - додає він.

«Ці скелі догми, на які в генерального настоятеля єзуїтів алергія, мають і повинні стати твердою основою в суспільстві, що лестить саме собі і є схильним до сентиментального хаосу».

Сьогодні, більше ніж будь-коли, Церква потребує «повної ясності Катехизму», аніж «на мою думку», яка завжди змінюється, наголошує він.

За словами Месоорі, протестантизм ішов цим шляхом, «і історія показала, до чого це призвело, однак, на жаль, як завжди, історія не є magistra vitae (вчителькою життя)».

Як інформує Catholic Herald, окрім «Звіту Ратцінгера», Мессорі також є автором книги-інтерв’ю з Папою Іваном Павлом ІІ під назвою «Переступити поріг надії». Його вважають автором «книжки якого найбільше перекладають» в католицькому світі.