«Війна в Україні є колоніальною війною, що ведеться з наміром відновити систему на кшталт Радянського Союзу», – Глава УГКЦ
  • Чтв, 11/07/2019 - 12:26

Церква допомагає будувати соціальну справедливість, проповідуючи і застосовуючи чотири принципи її соціальної доктрини: гідність людської особи, солідарність, субсидіарність і спільне благо. Для вільних людей держава є спільним благом. Для українців держава є єдиною гарантією бути вільними на своїй землі. Раніше ми жили на нашій землі як громадяни другого класу.

Про це заявив Блаженніший Святослав в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «AСІ Stampa», розповідаючи про перебіг зустрічі владик УГКЦ з Папою Франциском і представниками Ватиканської курії.

За словами Глави УГКЦ, центральна тема їхньої розмови – війна в Україні та спричинена війною гуманітарна криза.

«Ми – постгеноцидний народ: досі заліковуємо рани цієї великої трагедії в історії нашого народу. Дві Світові війни і винищення українців сталінським голодом перетворили Україну на землю, политу кров’ю мільйонів людей. Зараз наша держава переживає період пробудження власної гідності. І важливо зрозуміти, що ми маємо на увазі, коли вживаємо слово «Україна», – зазначив Предстоятель.

І згодом додав: «У слово «Україна» ми вкладаємо насамперед розуміння присутності в ній народу з власною історією, своїми ранами і, водночас, надіями. Ми думаємо про державу як суб’єкт міжнародного права з чітко визначеними кордонами, визнаними міжнародним співтовариством. Це держава, яка є спільним благом нашого народу в його багатонаціональному та багаторелігійному вимірі і яка переживає період деколонізації, тобто намагається вийти з периферії свого існування, щоб стати суб’єктом діалогу з країнами Центральної та Східної Європи».

«Натомість наш агресор, тобто Російська Федерація, – зазначив Блаженніший Святослав, – у поняття «Україна» вкладає територію, що є предметом переговорів і геополітичних інтересів. Росіяни заперечують існування такого народу і розглядають Україну як тимчасову державу. Вони хочуть продемонструвати, що, радше, ідеться про «державу-невдаху», – державу, що «провалилася». Це абсолютно різні поняття».

На думку духовного лідера греко-католиків, зараз український народ іде шляхом деколонізації. Ба більше, українцям тепер варто плекати свою гідність та свободу.

«Війна в Україні є колоніальною війною, що ведеться в самому серці Європи з наміром відновити систему на кшталт Радянського Союзу, - відновити імперію. Тому ми представили Святішому Отцю бажання українців захистити країну. Якщо агресору вдасться знищити Українську Державу, він «перемалює» кордони Східної Європи, і це стане трагедією для всієї Європи. Ця тема була однією з головних тем спілкування зі Святішим Отцем», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Він зазначив, що єпископи УГКЦ старалися гідно представити наш народ, бо «його, на жаль, часто намагаються показати як людей, котрі не знають з ким іти - з Європою чи з Росією». «Щоб охарактеризувати сучасну ситуацію в нашій країні, я вживаю таке порівняння. Україна - це в'язень, який провів багато років у в'язниці і щойно звільнений, а тому почувається, з одного боку, вільним, але з іншого – поставши перед потребою реінтегруватися у вільне суспільство, залишається невільником тюремної ментальності», – пояснив Блаженніший Святослав.