Війну на Донбасі розпочав паламар Києво-Печерської лаври, - журналіст
  • Пон, 18/07/2016 - 10:24

Бойовик Сергій Журик із позивним "Ромашка" командував терористами в першому бою АТО на Донбасі, коли 13 квітня 2014 року в Слов’янську в результаті нападу на співробітників СБУ загинув капітан "Альфи" Геннадій Біліченко.

Про це пише в своїй статті "Бойовики Московського патріархату – учасники захоплення Слов'янська загоном "Крим" ФСБ РФ. Про початок війни на Донбасі у 2014-му" журналіст, головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Як припускає журналіст, Журик був співробітником охоронної структури Києво-Печерської лаври і був "позаштатним паламарем Києво-Печерської лаври".

За словами Бутусова, на початковому етапі війни його роль в загоні ФСБ РФ "Крим" не поступалася за значенням ватажкові бойовиків, росіянину Ігорю Гіркіну.

"Журик завдяки тому, що мав професійну підготовку, забезпечував Гіркіну дії в Україні через свої зв’язки в УПЦ МП. Очевидно, це він привів Гіркіна у Слов’янськ в резиденцію протоієрея Віталія. "Ромашка" командував ударним підрозділом Гіркіна, і саме він керував першою атакою на співробітників українських правоохоронних органів", – наголошує Бутусов у своєму Facebook.

Окрім того, за його даними, Журик також взяв участь в нападі банди Гіркіна на фотограмметричний центр ЗСУ в Сімферополі 18 березня 2014 року, в результаті якого бойовики влаштували безладну стрілянину, застрелили російського найманця Руслана Казакова і вбили першого українського військовослужбовця в цій війні – Сергія Кокуріна.

Як повідомляє Бутусов, із 52 бойовиків загону ФСБ РФ "Крим", який захопив Слов’янськ 12 квітня 2014-го, п’ятеро були російські агенти, які проживали в Києві та входили в охоронні структури Московського патріархату.

"Снайпер Сергій Журик, паламар Києво-Печерської лаври", в цьому загоні зіграв куди важливішу роль, ніж сам Гіркін. Саме Журик був керівником нападу на співробітників СБУ 13 квітня. Це був перший бій АТО на Донбасі, в результаті якого загинув капітан "Альфи" Геннадій Біліченко. Паламар Лаври почав війну на Донбасі", – зазначає журналіст.

Нагадаємо, восени 2014 року місто Слов'янськ було захоплено проросійськими бойовикам під керівництвом громадянина РФ, полковника ФСБ у відставці Гіркіна, 13 квітня 2014 року в Слов'янську почалася антитерористична операція, яка закінчилася через два з половиною місяці, 5 липня, коли українські військові повністю звільнили це місто від незаконних збройних угруповань. Того ж дня Збройні Сили України увійшли до Краматорська, яке було одним з вузлів незаконних збройних формувань на півночі Донецької області.

Після цього в Слов'янську було виявлено численні сліди діяльності окупантів, такі як три масових поховання, зокрема на кладовищах по вул. Дем'яна Бєдного та вул. Смольній; також влітку минулого року в самому центрі міста поруч з дитячою лікарнею по вул. Урицького 12 була проведена ексгумація братської могили жертв терористів; крім того, на дні озера знайшли сотні тіл терористів. Також у Мережі було опубліковано відео, на якому знято частину похоронної процесії в Слов'янську – убитих терористів закопують прямо біля дороги коло паркану в одну суцільну могилу, більше схожу на окоп або канаву.