Візит в Україну архиєпископа Ґаллаґера: зустріч у Львові з представниками влади
  • Птн, 20/05/2022 - 11:53

Запевнити народ України в любові та прихильності Святішого Отця – це одна з цілей візиту до України Секретаря у справах стосунків з державами Святого Престолу. Про це він говорив під час зустрічі з представниками цивільної влади Львова.

У четвер, 19 травня 2022 р., другий день свого візиту до України, архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами, зустрівся в курії Львівської митрополії латинського обряду з міським головою Львова Андрієм Садовим та головою ОВА Максимом Козицьким. Окрім римо-католицьких ієрархів – архиєпископа Мечислава Мокшицького та єпископа-помічника Едуарда Кави – у зустрічі брав участь також Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш.

Звертаючись до високого гостя з привітальними словами, архиєпископ Мечислав Мокшицький вказав на тісну співпрацю між Церквою та місцевою владою, особливо, під час війни у сфері допомоги переселенцям. Він висловив вдячність представникові Ватикану за його візит, зазначивши, що для українців є важливими слова Папи, вони є чутливими до них, й іноді неоднозначно їх сприймають, як наприклад, його слова про готовність здійснити візит до Росії. Далі до присутніх звернувся архиєпископ Ґаллаґер:

«Дякую, Ваше Преосвященство, за організацію цієї зустрічі й за те, що запросили наших друзів зустрітись тут з нами. Тут співпраця між міською, обласною адміністрацією та латинською Церквою має суттєве значення і ми радіємо, що ця співпраця є доброю і спрямована на добро людей. Якщо існує будь-який сумнів щодо любові та прихильності Святішого Отця до України та її народу, то я думаю, що моя присутність тут є для того, аби розвіяти ці сумніви. Папа має вселенську місію, він повинен брати до уваги всі народи у всі часи і дбає про їхнє добро. Отже, якщо Папа говорить про свою готовність зробити все, що може, то він насправді це робить, тобто, якщо він каже, що готовий поїхати до Росії, то це означає, насправді, що він готовий поїхати до Росії в інтересах України, для того щоб робити все можливе для настання миру. І я можу запевнити вас, що навіть цими останніми днями був попередній запит про те, чи Папа зміг би допомогти в одній, особливо важкій проблемі тут в Україні на теперішньому етапі конфлікту, Папа сказав, що він абсолютно готовий зробити це, якщо необхідно. Про те, чи ця проблема вирішиться перед тим, як нею займуться, чи це зобов’язання візьмуть на себе інші люди, ми дізнаємося наступними днями і тижнями. Але я хочу вас запевнити, що його заяви про жахіття, про страждання в цій країні, про які він знає, є надзвичайно щирими і він старається бути настільки дієвим, наскільки може, щоб захистити український народ, підкреслити той факт, що він має свою свободу, що цілісність цієї країни була порушена. І це те, про що ми завжди повторювали в нашому контексті з іншими: Святий Престол завжди повністю підтримує територіальну цілісність України. І це для нас найосновніше. Все те, що, зрештою, ваш уряд вирішить у переговорах, в діях, що приведуть до миру в Україну, – це суверенне право українського народу та його провідників. Отже, занепокоєння Святого Престолу полягає саме в цьому. Одна з речей, яку я помітив тут серед людей під час цього короткого перебування і яку неможливо побачити через телебачення, або слухаючи інтерв’ю, це страждання, написане на людських обличчях, видно страх і непевність щодо майбутнього і це те, що найбільше хвилює нас і Святий Престол. І це одна з речей, про які я буду говорити, повернувшись до Риму: ми повинні сприймати це страждання людей в дуже суб’єктний спосіб. Існує тенденція подавати статистики, наприклад, про кількість біженців, кількість вбитих, але коли, так би мовити, доторкаєтеся до цих ран своїми руками, тоді розумієте скільки ваші люди страждають і що це вимагає всякої підтримки й солідарності з нашого боку».

Далі до Секретаря у справах стосунків Святого Престолу з державами звернувся голова ОВА Максим Козицький, який зазначив, що для українців на Львівщині Церква відіграє дуже важливу роль у житті людей і висловив сподівання, що Папа Франциск зможе відвідати Україну. Відповідаючи, архиєпископ Ґаллаґер зазначив, що «при будь-якому втручанні в цю війну з боку Святішого Отця, з боку Святого Престолу чи представників Святішого Отця, ми мусимо бути переконані, забезпечуючи також і певні умови, що результат буде позитивним». «Тому, немає сенсу в тому, щоб Папа приїжджав, наприклад, чи посилати когось іншого, – підкреслив він, – а ситуація потім погіршиться для українського народу чи, навіть для військових, які ще повинні бути евакуйовані з металургійного заводу. Отже, ми повинні бути певними, що це функціонуватиме і принесе очікувані результати й іноді це нелегко оцінити, але ми дуже відкриті до обговорень і до обмінів з вашими провідниками. І це також одна з причин, чому ми прибули».